Vrhunski laboratorij, laseri i putovanje kroz vrijeme - sve nas to čeka u novom Prirodoslovnom muzeju

Zagreb bi novi Prirodoslovni muzej, vrijedan 96,5 milijuna kuna trebao dobiti 2022. godine.

Martina Čizmić | 14.11.2018. / 18:30

Predstavljanje projekta novog Prirodoslovnog muzeja (Foto: PR) (Foto: PR)

Hrvatska će, ako sve prođe po planu, za tri godine imati novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

Kako su na predstavljanj projekta istaknuli ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i viša kustosica Muzeja, dr. sc. Iva Mihoci, uz ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica i zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika dr.sc. Jelenu Pavičić Vukičević, obavit će se potpuna rekonstrukcija i dogradnja Palače Amadeo u Zagrebu, u kojoj je trenutno smješten muzej. Osim toga, ugradit će se suvremena prezentacijska i multimedijalna oprema za prezentaciju izabranog fundusa s više od 2 milijuna predmeta na dodatnih 2600m2 stalnog postava te novi laboratorij opremljen modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja.

Grad Zagreb partner je ovog projekta i za njegovo provođenje planira osigurati sredstva do potrebnog iznosa za finalizaciju projekta, ovisno o dodijeljenim sredstvima Europske unije. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 96.545.888 kuna. Izrada projektne dokumentacije stajala je 4.667.500 kuna, u čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo u iznosu od 3.734.000 kuna bespovratnih sredstava.

Projekt bi trebao završiti 2022. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba imati jednaku priliku kao i u drugim europskim metropolama uživati u suvremenoj interpretaciji novog postava i sadržaja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Osim obnovljene i revitalizirane palače Amadeo, važne povijesne građevine grada Zagreba, novi sadržaji omogućit će posjetiteljima putovanje kroz vrijeme prolaskom kroz stalni postav, ulazak u dvije vremenske kapsule (memorijalne sobe), a imat će priliku vidjeti i laserski prikaz molekule DNK i velike eksponate poput replike dinosaurusa, kosture kita i zagrebačkog kita te model dupina.

Edukacijske radionice namijenjene osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima doprinijet će pobuđivanju znatiželje o prirodoslovnom svijetu, dok će sadržaji za sve uzraste doprinijeti prirodoslovnom opismenjavanju, važnom alatu za razumijevanje fizičkog i prirodnog svijeta i smještanje prirodoslovlja u društveni i kulturni kontekst.

Pristup zgradi muzeja i razgledavanje sadržaja bit će omogućeno i osobama s invaliditetom.

Bit će otvoren i Muzej na otvorenom - Prirodoslovna staza Tuškanac kao i novi ulaz u Muzej iz Tuškanca. Predviđeno je i otvaranje muzejskog ugostiteljskog objekta i suvenirnice. Zaposlit će se i 12 novih zaposlenika.

Akreditirani laboratoriji opremljeni najnovijim tehnologijama bit će na raspolaganju zainteresiranima, a kako bi od obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja neposrednu koristi imali gospodarski subjekti, znanstvena i akademska zajednica. To će omogućiti transfer znanja i novih tehnologija kroz aktivnu suradnju na znanstvenim projektima.

Svi ovi sadržaji pružit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog kojeg će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti