Vukovarske gimnazijalke osvojile zlatnu medalju za svoju robotsku ruku napravljenu od LEGO kockica

Posebno ističu kako njihova robotska ruka može obavljati široki spektar poslova, a da se ne ruši pod teretom zahtjeva.

Martina Čizmić | 20.05.2022. / 16:29

Katarina Jovakarić i Lara Šijanović s mentorom Davorom Šijanovićem (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Da LEGO kockice nisu rezervirane samo za zabavu, već mogu poslužiti i kao građevni materijal za veoma zanimljive stvari, dokazali su vukovarski srednjoškolci koji su sudjelovali na nedavno održanoj izložbi inovacija učenika osnovnih i srednjih škola te studenata - INOVA-MLADI 2022. Radi se o najvećoj izložba inovacija mladih u Hrvatskoj koja okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz cijele zemlje, ali i inozemstva. 

Među više stotina sudionika, posebno su se istaknule učenice Gimnazije Vukovar, Katarina Jovakarić i Lara Šijanović, koje su predstavile svoj projekt LEGO robotsku ruku.

Kako su istaknule prilikom predstavljanja projekta, ideja je bila da će robotika i umjetna inteligencija doprinijeti stvaranju boljeg i humanijeg društva u kojem će ljudi imati više vremena za osobni razvoj. Stoga su odlučile iskoristiti mogućnosti novih tehnologija i stvoriti vlastit alat koji pomaže osigurati održivi razvoj, a u konačnici i našu zajedničku budućnost.

Lego robotska ruka (Foto: Sanja Pavlović Šijanović)

Lego robotska ruka nastala je u sklopu aktivnosti stvaranja vlastitih tehnoloških rješenja u službi održivog razvoja u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“. Riječ je o modelu protetičke ruke izrađene isključivo od Lego kockica. Glavna je svrha projekta izraditi protetičku ruku koja će precizno oponašati cijeli raspon pokreta normalne ljudske šake i ruke. Svi pokreti ruke i lakta, držanje zgloba, abdukcija (odmicanje) i adukcija (primicanje) sve je upravljano pomoću Lego pneumatskih cilindara. Jedan od ciljeva bio je i maksimalno povećati brzinu i snagu, ali zadržati dosljedan omjer između njih za potrebe demonstracije. Važno je napomenuti da je osmišljen kao proteza iznad lakta, dok je drugi donji dio poslužio kao baza za pričvršćivanje i konačan izgled modela. Težina koju može podići ograničena je na oblik predmeta i orijentaciju zgloba i lakta, ali ne više od 1 kilograma. 

Vukovarska Lego ruka tako ima ukupno 5 servo motora koji rade na 9,6 V DC, a koji omogućuju kretanje podlaktice lijevo-desno, 12 točaka slobodnog kretanja poput zglobova ljudske ruke, izrađena je u prirodnoj veličini pomoću više od 150 dijelova, šaka može putem pneumatskih cilindara izvoditi pokrete stiska, adukcije i abdukcije, palac ima tri točke slobodnog kretanja,dok prsti imaju mogućnost individualne kontrole pokreta. Kako ističu, moguća je pronacija i supinacija podlaktice (pronacija podlaktice je rotacijski pokret gdje su šaka i nadlaktica gurnute prema unutra dok supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema van), a moguće je izvoditi i pokrete opružanja i skupljanja u laktu.

Posebno ističu kako njihova robotska ruka može obavljati široki spektar poslova, a da se ne ruši pod teretom zahtjeva. Također, primjenjiva je za obavljanje ponavljajućih radnji ili poslova koji se smatraju previše rutinskim (monotonim), prljavima ili previše opasnim za ljude.

Svojim su nastupom oduševile posjetitelje izložbe INOVA - MLADI, a da su napravile nešto zaista posebno dokazala je osvojena zlatna medalja u kategoriji srednjih škola. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti