Ovo je iznimno pozitivan korak u jamčenju univerzalnog pristupa cjepivima protiv covid-19, rekla je Mariangela Simao, direktorica zadužena za pristup lijekovima u WHO-u.

Ovaj postupak, koji WHO može koristiti u hitnim slučajevima, omogućuje državama koje nužno ne raspolažu sredstvima za brzo utvrđivanje djelotvornosti i sigurnosti nekog lijeka, brži pristup terapiji.

Istodobno ovo odobrenje omogućuje UNICEF-u, UN-ovoj agenciji zaduženoj za važan dio logistike distribucije cjepiva protiv covida-19 širom svijeta i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji kupnju cjepiva koje će se distribuirati i siromašnim zemljama, stoji u priopćenju za javnost.

Cjepivo Pfizer/BioNTech već se nekoliko tjedana koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u zemljama EU-a, u Sjedinjenim Državama i u Švicarskoj.

Dosad je njime cijepljeno nekoliko milijuna ljudi. Procjenjuje se da mu je učinkovitost čak 95 posto, no otegotna je okolnost čuvanje na temperaturi od čak minus 80 Celzijevih stupnjeva, što otežava i skladištenje i distribuciju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju