WHO odlučio: Ova će bolest dobiti novo ime, no pitanje je hoće li ga znanstvenici htjeti koristiti

Virusna bolest koja potječe iz Afrike dobit će novo ime kako bi se uklonile rasne i diskiminatorne implikacije.

Martina Čizmić | 28.11.2022. / 14:10

Majmuske boginje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Otkako su se proširile svijetom i zaprijetile novom pandemijom, majmunske boginje našle su se na lošem glasu. Ne toliko zbog ozbiljnosti bolesti ili brzog širenja, već zbog loše konotacije samog imena.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još je ranije obećala da će pokušati pronaći novo ime za ovu bolest, nakon što su neki skrenuli pozornost na diskriminatorno ime bolesti koja potječe iz Afrike.

Majmunske boginje Majmunske boginje će uskoro promijeniti naziv: "Nikakvi nazivi bolesti ne bi trebali biti okidač za to"

Tako su "majmunske boginje" postale "mpox". Kako su istaknuli predstavnici WHO-a, oba imena će se koristiti sljedećih godinu dana, nakon čega će se u službenim dokumentima koristiti samo izraz "mpox".

Jedan od razloga za promjenu imena je i njegova rasna konotacija, zbog koje su, tvrde u WHO-u, neke ugrožene skupine ljudi odbijale primiti cjepivo.

Inače, majmunske boginje prvotno su otkrivene kod laboratorijskih majmuna 1950-ih godina, a ime su dobile 1970-ih godina. U međuvremenu je WHO sugerirao znanstvenicima da viruse ne imenuju po mjestima (primjerice, koronavirus je prvotno bio nazivan virusom iz Wuhana) kako bi spriječio odmazdu prema tim mjestima i ljudima koji tamo prebivaju.

Majmuske boginje, ilustracija Znanstvenici sve oprezniji: Virus majmunskih boginja mutira daleko brže no što se očekivalo

Podsjetimo, majmunske boginje proširile su se iz središnje Afrike diljem svijeta, a u proljeće 2022. zabilježen je veći broj slučajeva i u zapadnim zemljama. Radi se o virusnoj bolesti koja se brzo i lako prenosi, no iako su tijekom proljeća zabilježene epidemije u nekoliko desetaka zemalja diljem svijeta, brza reakcija rezultirala je sprječavanjem daljeg širenja.

Prema istraživanjima koje su znanstvenici proveli tijekom epidemije majmunskih boginja u svijetu, od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma obično prolazi nešto više od sedam dana. Glavni su simptomi vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i leđima, otečeni limfni čvorovi, groznica i iscrpljenosti. Nakon toga pojavljuju se i lezije, odnosno mali mjehurići na koži pacijenta koji nestaju nakon otprilike tjedan dana. Pacijenti moraju biti u strogoj karanteni i paziti da ne probuše mjehuriće kako ne bi izazvali infekciju na mjestu mjehurića.

Majmuske boginje, ilustracija Znanstvenici otkrili da se majmunske boginje šire i prije no što se mislilo

Liječenje oboljelih je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prolazi za dva do četiri tjedna. Prema podacima WHO-a, u Hrvatskoj je dosad zabilježeno 29 slučajeva oboljelih od majmunskih boginja, odnosno "mpoxa".

Iako WHO preporučuje korištenje novog imena, "mpox" za majmunske boginje, još nije u potpunosti jasno hoće li znanstvenici diljem svijeta i koristiti taj izraz. Naime, obično je za promjenu imena nekog virusa u znanstvenoj zajednici potrebno i nekoliko godina. Možda će činjenica da WHO preporučuje korištenje novog imena, potaknuti i znanstvenike da slijede tu praksu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti