WHO upozorava da se Modernino cjepivo protiv COVID-19 zasad ne daje trudnicama

Zbog nedostatka kliničkih testiranja o sigurnosti cjepiva za trudnice, WHO je izdao preporuku da se Modernino cjepivo protiv COVID-19 ne koristi za tu rizičnu skupinu.

Branimir Vorša | 28.01.2021. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Modernino cjepivo zapelo je za oko Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koja je odlučila preporučiti da se trudnice ne cijepe tim cjepivom protiv COVID-19 zbog nedostatka znanstvenih podataka o njegovoj sigurnosti za tu rizičnu skupinu.

U priopćenju WHO-a navodi se da se Modernino cjepivo protiv COVID-19 ne preporučuje za trudnice i za osobe s teškim alergijskim reakcijama. U WHO-u su svjesni rizika koji zaraza novim koronavirusom predstavlja za trudnice tijekom pandemije, no posve su odlučni u preporuci da se trudnice ne cijepe navedenim cjepivom.

Jedina iznimka su zdravstvene djelatnice ili trudnice s medicinskim stanjem koje ih stavlja u visokorizičnu skupinu pacijenata u COVID-19 bolnicama, kažu stručnjaci iz WHO-a.

Iako je WHO izdao upozorenje, direktorica za imunizaciju Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za imunizaciju (Strategic Advisory Group of Experts on Immunisation, ili skraćeno SAGE), Katie O'Brien, poručuje da to radno tijelo ima povjerenje u Modernino cjepivo. SAGE je inače savjetodavno tijelo WHO-a za globalne politike i strategije.

O'Brien pojašnjava da je preporuka donesena zbog činjenice da podataka koji su potrebni za uvid u sigurnost trudnica pri uzimanju Moderninog cjepiva još uvijek nema. Drugim riječima,O'Brien kaže da su potrebna klinička testiranja tog cjepiva na trudnicama.

Moderna u međuvremenu podnosi sve podatke u sklopu aplikacije za stavljanje na WHO-ovu hitnu listu za uporabu. O'Brien kaže da se s Modernom radi sve što je moguće da se taj proces i ubrza.

Modernino cjepivo je, baš kao i Pfizerovo, mRNK tipa i vrlo su slična. Jedna od bitnih razlika između ta dva cjepiva je što su za skladištenje i transport Pfizerovih cjepiva potrebne izrazito niske temperature, što za neke zemlje predstavlja logističke poteškoće.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju da se Modernino cjepivo uzima u dvije doze s razmakom od 28 dana, no taj se razmak između doza može produžiti i do 42 dana.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti