Xiaomi je na globalnoj premijeri i službeno predstavio svoju suradnju s Leicom kroz novu Xiaomi 12S seriju. S obzirom na partnera koji je razvijao pametni telefon u suradnji s Xioamijem, jasno je da je naglasak prije svega stavljen na fotografiju, odnosno kvalitetu kamere. Tako su u seriji 12S predstavili nekoliko različitih fotografskih sustava, a koji sadrže leće Leica Summicron i podržavaju profile fotografije Leica.

Kako je istaknuto na predstavljanju u Kini, Xiaomi i Leica zajednički su stvorili novi standard za fotografiju pametnih telefona kombinirajući Leicino razumijevanje optike, obrade slike, kvalitete fotografije sa Xiaomijevim iskustvom u računalstvu fotografije pametnih telefona. Tako su stvorili sofisticirane optičke leće koje će, kako kažu, osigurati ultravisoku rezoluciju, ultravisoku svjetlosnu osjetljivost te smanjenu disperziju i odbljesak.

Xiaomi 12S Ultra (Foto: Xiaomi)

Tako, glavna kamera modela Xiaomi 12S Ultra ima 8P asferičnu leću, a u modul kamere dodan je premaz leće protiv blještanja, tintni premaz ruba leće, ciklički olefin kopolimerni materijal i filtar infracrvenog svjetla s tehnologijom spin coatinga. Zajedno, ove značajke nude znatno čišću sliku koja je konzistentna u svim dijelovima leće.

Uz posebno razvijenu leću, Xiaomijeva serija 12S koristi i Leica fotografske profile uz pomoć najsuvremenijih algoritama. Za krajnjeg korisnika to znači pristup dvama fotografskim stilovima: "Leica Authentic Look" i "Leica Vibrant Look", koji oba nude veću kreativnu slobodu fotografu.

Xiaomi 12S Ultra opremljen je 1" senzorom Sony IMX989 te implementira Quad-Bayerov niz piksela s pojedinačnim veličinama piksela koji dosežu 1,6 μm. Nakon združivanja piksela, veličina doseže 3,2 μm, čime se smanjuje šum, proširuje dinamički raspon, povećava količnia uhvaćene svjetlosti te postiže ukupno bolja fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja. Time je postignuto da se, gledajući hardverske specifikacije, kamere na mobilnom telefonu približavaju tradicionalnim kamerama.

Iz Xiaomija ističu kako je 12S Ultra prvi Android uređaj koji podržava video snimanje i reprodukciju Dolby Vision HDR. Koristi HyperOIS za ultra-stabilne performanse, nudeći kontinuiranu kompenzaciju za kretanje tijekom snimanja videa. HyperOIS koristi razmak između dvije sličice za pomicanje OIS motora u svoj izvorni položaj, dajući svakoj sličici puni, učinkoviti raspon stabilizacije.

Xiaomi 12S Pro (Foto: Xiaomi)

Xiaomi 12S i Xiaomi 12S Pro kao primarni senzor koriste Sony IMX707, što uključuje i velik senzor i piksele - 1/1,28“ i 2,44 μm nakon združivanja piksela. Uz podršku Xiaomi AI Image Solution i Xiaomi ProFocus, ovi senzori omogućuju brzo pokretanje, snimanje i kontinuirano snimanje te podržavaju rafalni način snimanja od 30 sličica u sekundi.

Serija Xiaomi 12S podržava 10-bitni RAW format koji je kalibrirao Adobe Labs, s metapodacima o korekciji boja implementiranim u datoteke. To će olakšati optimizaciju fotografija, na temelju metapodataka, pružajući profesionalnim fotografima dobru polaznu točku za postprodukciju.

Xiaomi 12S Ultra opremljen je s dva čipa Xiaomi Surge - Xiaomi Surge P1 čipsetom za brzo punjenje i Xiaomi Surge G1 čipsetom za upravljanje baterijom, što mu omogućuje da podržava žično 67 W brzo punjenje, brzo 50 W bežično punjenje i obrnuto 10 W bežično punjenje. U središtu sustava Xiaomi Surge Battery Management System nalazi se jednoćelijska silicij-kisikova anodna baterija kapaciteta 4860 mAh i Xiaomi Surge P1 čipset za brzo punjenje, koji podržava izlaznu struju do 16 A s učinkovitošću konverzije od 96,8%. Čipset za upravljanje baterijom Xiaomi Surge G1 nudi niz algoritama za upravljanje baterijom, s implementiranim algoritmima za upravljanje baterijom koji štite radnu sigurnost baterije i prate opterećenja pri pražnjenju kako bi se točno predvidjelo raspoloživo trajanje baterije uređaja.

Xiaomi 12S Pro dolazi s čipsetom za brzo punjenje Xiaomi Surge P1, žičnim 120 W punjenjem, bežičnim 50 W punjenjem i jednoćelijskom baterijom kapaciteta 4600 mAh, a Xiaomi 12S sa žičnim 67 W punjenjem, bežičnim 50 W punjenjem i baterijom kapaciteta 4500 mAh.

Xiaomi 12S (Foto: Xiaomi)

Xiaomi 12S seriju pokreće potpuno nova mobilna platforma Snapdragon 8+ Gen 1, izgrađena na TSMC 4 nm procesu, a 12S Ultra opremljen je potpuno novim sustavom odvođenja topline, sličnim biološkom mehanizmu koji lišće na biljci može koristiti za upijanje vode. Kako ističu iz Xiaomija, ova trodimenzionalna pumpa za hlađenje je dizajnirana s nizom kanala koji koriste kapilarnu mrežu za aktivnu distribuciju rashladne tekućine kondenzirane na strani suprotnoj od toplih područja, čime se uvelike poboljšava učinkovitost i povećava toplinska vodljivost pojedinačne jedinice .

Xiaomi 12S Ultra i Xiaomi 12S Pro imaju ugrađen 6,73“ AMOLED zaslon u boji s E5 luminescentnim materijalom koji pruža profesionalnu razinu detalja, svjetline i boja, uz vršnu svjetlinu od 1500 nita, 2K rezoluciju, P3 raspon boja i 1-120Hz AdaptiveSync Pro. Xiaomi 12S je nešto kompaktniji, sa zaslonom od 6,28“, a također podržava P3 prikaz raspona boja, HDR10+ i 120Hz AdaptiveSync.

Novi Xiaomijevi uređeji za sad će biti dostupni samo u kontinentalnom dijelu Kine, a ovisno o specifikacijama, cijena im se kreće od 858 eura za Xiaomi 12S Ultra, preko 670 eura za 12S Pro, do 570 eura za Xiaomi 12S. 

Za sad nije poznato hoće li i kad biti dostupni na hrvatskom tržištu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju