Xiaomi prestigao Apple i zauzeo drugo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona

U drugom kvartalu ove godine Xiaomi je zabilježio veliki porast isporuka pametnih telefona te je zauzeo 17 posto tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.07.2021. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se u poslovanje Huaweija nije upleo Donald Trump, ta je kineska kompanija bila na odličnom putu da preuzme dominantnu poziciju na globalnom tržištu pametnih telefona. No kao što je dobro poznato, nakon što su završili na crnoj listi bivšeg američkog predsjednika, kola su za Huawei krenula nizbrdo te sada više nisu niti na popisu 5 najvećih globalnih kompanija na ovom tržištu.

Slika nije dostupna Može li brže? Nova Xiaomijeva tehnologija omogućuje punjenje baterije telefona od 0 do 100 posto za samo 8 minuta!

Na tu poziciju za koju se borio Huaweij ubacila se druga kineska kompanija koja u posljednje vrijeme ostvaruje fantastične rezultate te bi, ako se takav rast nastavi i dalje, jednom čak mogla prestići i Samsung te postati lider na tržištu. Riječ je o Xiaomiju, koji je, prema podacima analitičke kompanije Canalys, u drugom kvartalu ove godine prestigao Apple i zauzeo drugi najveći udio na globalnom tržištu pametnih telefona.

U periodu od travnja do lipnja cjelokupno tržište poraslo je za 12 posto - Samsung je bio u plusu od solidnih 15 posto, Apple je ostvario rast od samo jedan posto, dok je Xiaomi u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvario rast od čak 83 posto. Što se udjela na tržištu tiče, južnokorejska tvrtka Samsung i dalje je prva te je zauzela 19 posto tržišta. Xiaomi se sada smjestio iza njega te zauzeo 17 posto, dok je Apple na trećem mjestu s 14 posto globalnog tržišta pametnih telefona. Listu pet kompanija s najvećim udjelom zatvaraju još dvije kineske kompanije - Oppo i Vivo, koje su zauzele po 10 posto tržišta svaka.

Xiaomi (Foto: AFP) Xiaomi skinut s crne liste: Amerikanci ponovno mogu trgovati vrijednosnim papirima kineske kompanije

Odličnim brojkama Xiaomija na globalnom tržištu doprinijela je i velika potražnja za njihovim telefonima na tržištima Latinske Amerike i Afrike, na kojima su zabilježili rast od čak 300 odnosno 150 posto. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija na tom tržištu kretati tijekom sljedeća dva kvartala jer analitičari ponovno očekuju da bi Apple u posljednja tri mjeseca ove godine mogao ostvariti rekordnu prodaju iPhonea.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti