YouTube izbrisao snimke borbe robota zbog – okrutnosti prema životinjama

Iz YouTubea priznali su da su pogriješili kada su pravila o zabrani videozapisa s borbama životinja primijenili na robote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2019. / 11:14

Borbe robota (Foto: YouTube)

Kompanije poput YouTubea i Facebooka imaju velikih problema s kontroliranjem sadržaja koji se objavljuje na tom videoservisu, odnosno društvenoj mreži, a usprkos svim naporima koje ulažu, korištenju umjetne inteligencije, algoritmima, kao i ljudima koji pregledavaju sadržaj, jasno je kako je nemoguće kontrolirati milijune fotografija i videozapisa koji se objavljuju. Politika YouTubea je, među inim, da se s tog servisa uklanjaju videozapisi u kojima je prikazana okrutnost prema životinjama, odnosno u kojima se životinje koriste u borbama.

Robot Znanstvenici su stvorili robota kojeg, baš kao ni žohara, ne možete ubiti

Pravila se, dakle, odnose na borbe životinja, no u njima se ne spominju roboti pa se posljednjih dana dio korisnika koji je na YouTubeu objavljivao videozapise borbe robota iznenadio kada im je kompanija skinula videozapise s mreže, a još su se više iznenadili kada su pročitali razlog – zbog okrutnosti prema životinjama. Skinut je veliki broj videa te je dio korisnika dobio i opomene zbog objave takvih videa – o kakvim je borbama riječ, možete vidjeti u priloženom videu koji je bio (privremeno) zabranjen.

Nakon što su se korisnici kontaktirali YouTube i tražili objašnjenje, iz ove kompanije priznali su grešku te su vratili videozapise koje su izbrisali, uz objašnjenje da nemaju politiku zabrane videa borbe robota. Napomenuli su da, s obzirom na to koliko videa moraju kontrolirati, ponekad naprave takve pogreške te korisnici imaju mogućnost pritužbe tako da se te pogreške brzo mogu ispraviti.

Robotski rep "Imam rep, pravi rep": Predstavljen robotski rep za ljude

Najveći dio korisnika kojima su videozapisi uklonjeni članovi su timova u natjecanju Battlebot – u razgovoru za Vice, Sarah Pohorecky komentirala je kako su u nekim videozapisima korištena imena životinja kojima su nazvani roboti, što je možda mogao biti razlog zbog kojeg je algoritam YouTubea te videozapise prepoznao kao nasilje i okrutnost prema životinjama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti