Znanstvenici su stvorili robota kojeg, baš kao ni žohara, ne možete ubiti

Mali robot, težak tek desetinu grama, možda ne izgleda veoma izdržljiv, ali može podnijeti da ga gaze. Baš kao i žohar.

Martina Čizmić | 07.08.2019. / 12:15

Robot (Foto: YouTube)

Zašto bi netko želio napraviti robota koji podsjeća na žohara, nije nam previše jasno. No kad malo bolje razmislite, žohari su zaista čudo prirode. Mogu preživjeti ekstremne uvijete, a veoma se brzo i lako prilagođavaju svakom okolišu. Ne znamo je li isto i s robotom koji su razvili na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, ali moramo priznati da ima impresivne sposobnosti.

Robotski rep "Imam rep, pravi rep": Predstavljen robotski rep za ljude

Iako teži manje od miligrama, taj mali robot može bez problema podnijeti da na njega stane odrasla osoba. Možda ste imali prilike stati na žohara pa znate da ga morate malo jače pritisnuti i "razmazati" kako biste ga ubili. U protivnom, žohar će se samo ustati i otići dalje, zgodno je pojasnio istraživač Liwei Lin u službenoj objavi za medije.

Tako i kad stanete na našeg robota, primjenjujete nevjerojatnu težinu, ali robot i dalje funkcionira, dodaje.

U znanstvenom radu koji su objavili u Science Robotics, tim s Berkeleya pojasnio je kako je robota napravio od tankog sloja polivinildinog florida koji je presvučen elastičnim polimerom. Kako bi tako tankog "robota" natjerali na kretanje, znanstvenici kroz priključene žice puštaju električnu struju, što savija i ravna njegovo tijelo i pomaže mu da se kreće. Iako se na prvi pogled čini kako se baš i ne može brzo kretati, znanstvenici tvrde da je zapravo veoma brz. Može prijeći udaljenost od 20 duljina svog tijela za samo jednu sekundu.

Predstavljanje maskote Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Japanci predstavili "robota maskotu" i najavili tehnološki najnaprednije Olimpijske igre dosad

Znanstvenici s Berkeleya smatraju da bi se njihov robot mogao najbolje koristiti u akcijama potrage i spašavanja kao što su one nakon potresa ili prirodnih katastrofa. U slučajevima kad je previše opasno za ljude ili potražne pse, mali "robot" mogao bi se uvući među ruševine u potrazi za preživjelima.

A kako biste vi reagirali da vas dođe spasiti "robo-žohar"?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti