Za ovu hrvatsku tvrtku znaju tek rijetki, a bez nje nema bankarskih transakcija u Hrvatskoj

Upravo je TIS Grupa bila jedna od tvrtki koja je cijelu prošlu godinu radila na uvođenju eura u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 16.02.2023. / 16:46

Dženan Lojo, TIS Grupa (Foto: TIS Grupa)

Tvrtka TIS, iako postoji već više od 30 godina, rijetko se pojavljuje u medijima, a njeno ime poznato je tek ljudima u IT industriji u Hrvatskoj. No, upravo je ova tvrtka osmislila rješenja koja koristi cijeli bankarski sustav u zemlji. U prijevodu, bilo koja bankarska transakcija koja se provodi u Hrvatskoj, na ovaj ili onaj način, putuje kroz sustav koji je osmislio TIS. 

Premda se precizni konačni rezultati još uvijek zbrajaju, simulacija pokazuje rast prihoda od skoro 30 posto uz udvostručenje dobiti u odnosu na godinu ranije. Trend rasta bilježimo već niz godina zaredom, što je dovelo do toga da smo samo prošle godine svoje redove povećali za čak 20 posto, započeo je predstavljanje poslovnih rezultata Dženan Lojo, direktor TIS Grupe.

Istaknuo kako TIS Grupa zapošljava gotovo 40 posto žena.

Iznimno smo ponosni na to što otprilike 40% svih zaposlenika u našoj firmi otpada na žene. Prema euro-statistikama, EU prosjek žena zaposlenih u IT industriji iznosi 17 posto, dok je u Hrvatskoj i znatno niži – u prosječnoj domaćoj IT firmi radi samo 13 posto žena, pojasnio je.

Upravo je TIS Grupa bila jedna od tvrtki koja je cijelu prošlu godinu radila na uvođenju eura u Hrvatskoj.

Nama to nije bio nepoznat teritorij jer smo imali golemo iskustvo iz uvođenja eura i u najveće slovenske banke. U Hrvatskoj smo na uvođenju eura radili za 4 od 5 najvećih domaćih banaka, a već sama činjenica što su njihovi sustavi nesmetano funkcionirali praktički od samih početaka je dovoljna potvrda kvalitete našega rada. Osim za banke, koje su tradicionalno naši najveći klijenti i partneri, na euro smo prilagodili i vlastite proizvode za SEPA platne instrumente. U nizu različitih projekta koje smo protekle godine razvijali za financijsku industriju, ipak bih možda posebno istaknuo projekte na nacionalnim klirinškim sustavima u Fini, koje smo ujedno u suradnji s Finom i izgradili, ističe Lojo.

Iako primarno rade u financijskom sektoru, odlučili su se i na iskorak u područje umjetne inteligencije. 

Kako je istaknuo Lojo, razvijaju projekt SENDD, sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja i to u suradnji s Poliklinikom Sabol. Radi se o revolucionarnom sustavu u svijetu.

Naime, radi se o tome da roditeljima daje informaciju postoje li neurorazvojna odstupanja kod djeteta u dobi od 2 do 3 mjeseca nakon čega liječnik daje informaciju o sljedećim koracima. Predviđanja su da će taj pregled u budućnosti biti rutinski, kao što je primjerice pregled kukova. Trenutno to nije moguće jer je pregled bez upotrebe ovakvog rješenja dugotrajan i podložan mnogim subjektivnim parametrima. Dijagnostika ove vrste posebno je bitna u slučaju problematične trudnoće ili teškog poroda. Tada ovakav pregled daje informaciju koja roditelje rješava neugodne neizvjesnosti, a dijagnosticirana neuro odstupanja moguće je u brojnim slučajevima značajno ispraviti, naglašava direktor TIS Grupe.

Naš AI team ove je godine isporučio još jedan uzbudljiv POC projekt za vinariju Kutjevo u suradnji s tvrtkom Alti Agro iz Zagreba, osječkom Orquom i Hrvatskim Telekomom. Pojednostavljeno, primjenom umjetne inteligencije pomažemo Kutjevu u proizvodnji boljeg grožđa što ima za direktnu posljedicu i  bolje vino te ujedno pomaže i optimalnom poslovanju vinarije, objašnjava Lojo.

Dodatne napore u TIS-u trenutačno ulažu u decentralizaciju, odnosno poticanje samostalnosti svake od njihovih tvrtki.

Završila su vremena kad su se sve odluke donosile u Heinzelovoj 33 da bi se zatim samo provodile u Ljubljani, Mariboru, Londonu ili Manchesteru. Ustrajni smo u tome omogućiti svakoj tvrci slobodu da raste i da se razvija svojim prirodnim tempom služeći se pritom svim potrebnim resursima iz sestrinskih tvrtki, najavljuje Lojo.

Kao rezultat toga, u Sloveniji su pokrenuli suradnju s brojnim državnim institucijama pa i na taj način utječu na živote brojnih slovenskih građana.

U Velikoj Britaniji smo, osim što radimo za 6 od 10 najvećih britanskih banki, pokrenuli suradnju i s brojnim FinTech udrugama i tvrtkama/startupima kojima pomažemo kako svojom ekspertizom i iskustvom, tako i pristupom investicijama i drugim tržištima. Kako surađujemo i s najvećim financijskim institucijama u londonskom Cityju, ali i brojnim inovativnim startupima iz raznih FinTech udruga, razvili smo pristup kojim nudimo agilnost startupa uz kvalitetu enterprisea, dodaje direktor TIS Grupe ističući kako upravo na inozemnim tržištima naročiti interes za TIS-ove usluge izazivaju proizvodi iz portfelja digitalnih servisa za identifikaciju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti