Želite li platiti neki proizvod ili uslugu u Hrvatskoj kriptovalutom, dosad ste morali ili otići u trgovinu koja je prihvaćala kriptovalute ili razmijeniti kriptovalute za kune na kriptobankomatu. No sad je u Hrvatskoj moguće i direktno plaćanje kriptovalutama na posebnim POS blagajnama.

To znači da će se računi za proizvode i usluge poput primjerice šišanja ili kave moći platiti kriptovalutom, iako su izdani u kunama. Procedura plaćanja uključuje skeniranje QR koda digitalnim novčanikom na mobitelu, nakon čega slijedi prijenos sredstava iz digitalnog novčanika na račun tvrtke uz automatsku konverziju u kune.

Za ovaj novitet zaslužni su zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo, koja je razvila blagajnički softver, i varaždinsko društvo specijalizirano za pružanje usluga na kriptotržištu FIMA Plus, koje u svom FIMA Pay sustavu procesira kriptotransakcije i obavlja ulogu mjenjačnice. Trenutačno prihvaćene kriptovalute su bitcoin, litecoin, ether i bitcoin cash.

Ova dodatna opcija korisnicima ADEO POS blagajni ne donosi nikakve dodatne troškove, a blagajna podržava i uobičajene načine plaćanja korištenjem gotovine i kartica, ali i one modernije kao što su Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay te mobilnu aplikaciju Settle.

Nedugo nakon što je ADEO POS postao prva blagajna u Hrvatskoj koja podržava plaćanje mobilnom aplikacijom Settle, nastavljamo s inovacijama i prvi unutar blagajne nudimo plaćanje kriptovalutama. Prihvaćanje što većeg broja načina mobilnih plaćanja u skladu je s našom vizijom razvoja najpotpunije blagajne na tržištu, rekao je direktor tvrtke Neoinfo Igor Vukmirović.

Kriptotržište kao dio digitalizacije financijskoga tržišta i platnog sustava svakodnevno postaje sve uređenije, veće i pristupačnije ljudima. FIMA Plus od samog se početka trudi što više približiti široj javnosti digitalno tržište kriptovaluta, bez previše kompliciranja. Produkt toga je i FIMA Pay, usluga koju su osmislili u suradnji sa slovenskim poduzećem Limitlex, a koja omogućuje plaćanje u kriptovalutama.

Svako poduzeće na svijetu, pa tako i u Hrvatskoj može prihvatiti plaćanje svojih faktura ili računa u kriptovaluti. To je dio digitalne transformacije poslovanja cjelokupnog gospodarstva, a koja se događa oko nas i svakim danim sve više intenzivira. Vijesti ovoga tipa globalna su svakodnevica i veselim se danima kada će sve češće takve informacije dolaziti i iz hrvatskih poduzeća. Naime, i naša poduzeća sve to mogu već danas, ali toga još nisu svjesna. Čudno, zar ne? Ali istinito, izjavio je direktor poduzeća FIMA Plus Milan Horvat.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju