Želite li platiti neki proizvod ili uslugu u Hrvatskoj kriptovalutom, dosad ste morali ili otići u trgovinu koja je prihvaćala kriptovalute ili razmijeniti kriptovalute za kune na kriptobankomatu. No sad je u Hrvatskoj moguće i direktno plaćanje kriptovalutama na posebnim POS blagajnama.

To znači da će se računi za proizvode i usluge poput primjerice šišanja ili kave moći platiti kriptovalutom, iako su izdani u kunama. Procedura plaćanja uključuje skeniranje QR koda digitalnim novčanikom na mobitelu, nakon čega slijedi prijenos sredstava iz digitalnog novčanika na račun tvrtke uz automatsku konverziju u kune.

Za ovaj novitet zaslužni su zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo, koja je razvila blagajnički softver, i varaždinsko društvo specijalizirano za pružanje usluga na kriptotržištu FIMA Plus, koje u svom FIMA Pay sustavu procesira kriptotransakcije i obavlja ulogu mjenjačnice. Trenutačno prihvaćene kriptovalute su bitcoin, litecoin, ether i bitcoin cash.

Ova dodatna opcija korisnicima ADEO POS blagajni ne donosi nikakve dodatne troškove, a blagajna podržava i uobičajene načine plaćanja korištenjem gotovine i kartica, ali i one modernije kao što su Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay te mobilnu aplikaciju Settle.

Nedugo nakon što je ADEO POS postao prva blagajna u Hrvatskoj koja podržava plaćanje mobilnom aplikacijom Settle, nastavljamo s inovacijama i prvi unutar blagajne nudimo plaćanje kriptovalutama. Prihvaćanje što većeg broja načina mobilnih plaćanja u skladu je s našom vizijom razvoja najpotpunije blagajne na tržištu, rekao je direktor tvrtke Neoinfo Igor Vukmirović.

Kriptotržište kao dio digitalizacije financijskoga tržišta i platnog sustava svakodnevno postaje sve uređenije, veće i pristupačnije ljudima. FIMA Plus od samog se početka trudi što više približiti široj javnosti digitalno tržište kriptovaluta, bez previše kompliciranja. Produkt toga je i FIMA Pay, usluga koju su osmislili u suradnji sa slovenskim poduzećem Limitlex, a koja omogućuje plaćanje u kriptovalutama.

Svako poduzeće na svijetu, pa tako i u Hrvatskoj može prihvatiti plaćanje svojih faktura ili računa u kriptovaluti. To je dio digitalne transformacije poslovanja cjelokupnog gospodarstva, a koja se događa oko nas i svakim danim sve više intenzivira. Vijesti ovoga tipa globalna su svakodnevica i veselim se danima kada će sve češće takve informacije dolaziti i iz hrvatskih poduzeća. Naime, i naša poduzeća sve to mogu već danas, ali toga još nisu svjesna. Čudno, zar ne? Ali istinito, izjavio je direktor poduzeća FIMA Plus Milan Horvat.