Za vikend se sprema najveća potraga za legendarnim stvorenjem iz škotskog jezera

Entuzijastični 'lovci na čudovišta' iz cijeloga svijeta ujedinit će se u uzbudljivoj potjeri tijekom nadolazećeg vikenda, ne bi li razotkrili tajnu jezera Loch Ness i utvrdili postoji li u njemu legendarno čudovište.

Branimir Vorša | 22.08.2023. / 14:42

Silueta mitskog čudovišta iz Loch Nessa, ilustracija
Silueta mitskog čudovišta iz Loch Nessa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nadolazeći vikend bit će posebno zanimljiv u Škotskoj. Entuzijastični "lovci na čudovišta" koji dolaze iz udaljenih mjesta poput Japana i Novog Zelanda željno se pripremaju za prijenos uživo s kultnog jezera Loch Ness u Škotskoj. Njihov cilj? Razotkriti dugotrajnu enigmu oko postojanja Nessie, navodnog čudovišta iz navedenog škotskog jezera.

Legenda o čudovištu iz Loch Nessa potječe iz drevnih predaja, ali njezina je priča dobila značajnu snagu 1933. godine, s izvješćima o viđenjima koja prikazuju "zmaja ili pretpovijesno čudovište", o čemu su naširoko izvještavali škotski mediji. Ta su izvješća potaknula niz istraga, od kojih su mnoge u međuvremenu poništene kao prijevare.

Stotinjak volontera na terenu

Paul Nixon, koji nadgleda centar Loch Ness, prenio je tijekom telefonskog intervjua za CNN da će oko 100 volontera biti stacionirano duž obale jezera, dok će jednak broj biti angažiran u daljinskom nadzoru. Potencijalni volonteri još uvijek se mogu registrirati online kako bi se pridružili tom pothvatu. Njihov zadatak uključuje budno promatranje snimaka snimljenih pomoću četiri strateški postavljene web kamere oko jezera.

Volonteri će promatrati vodu. Ako nešto uoče, nadamo se da će to snimiti i poslati na naš internetski portal, pojasnio je Nixon.

Prostirući se 35 kilometara u dužinu i ponirući preko 230 metara u dubinu, Loch Ness je jedno od najvećih vodenih tijela na Britanskom otočju. Centar Loch Ness, obnovljen po cijeni od 1,9 milijuna dolara i ponovno otvoren ove godine, a nalazi se na nekadašnjem imanju hotela Drumnadrochit. Na tom je mjestu prije gotovo jednog stoljeća tadašnja direktorica hotela Aldie Mackay ispričala susret s "vodenom zvijeri".

Najopsežnije promatranje dosad, najnovija tehnologija

Čitav pothvat koji će se dogoditi u nadolazećem vikendu rezultat je partnerstva s Loch Ness Exploration (LNE), neovisnom i dobrovoljnom istraživačkom grupom, kako bi se provelo dosad neviđeno istraživanje dubina jezera Loch Ness. Alan McKenna, osnivač LNE-a, svakog jutra daje upute volonterima o tome na što trebaju paziti, uključujući razlikovanje pravih tragova od pogrešnih pokazatelja.

Nadolazeći događaj, nazvan "potraga", najavljuje najopsežnije "površinsko promatranje" otkako je Istraživački ured Loch Ness (LNIB) istraživao jezero 1972. godine. Tijekom tog razdoblja volonteri su također tražili nedostižno stvorenje, iako bez današnje napredne tehnologije. Nadolazeći događaj ističe se novim pristupima, poput korištenja termalnih dronova s infracrvenim kamerama i hidrofona za podvodne akustične signale.

Ono što je drugačije u vezi s našom potragom ovoga puta jest to što će naši volonteri očito biti naoružani mobilnim telefonima i moći će točnije i redovitije uhvatiti svaki pokret, kaže Nixon.

Od pokretanja LNE-a, uvijek nam je cilj bio bilježiti, proučavati i analizirati sve vrste prirodnog ponašanja i fenomena koje bi moglo biti teže objasniti. Nadamo se da ćemo nadahnuti novu generaciju entuzijasta Loch Nessa i pridruživanjem ovom velikom površinskom satu, imat ćete pravu priliku da osobno doprinesete ovoj fascinantnoj misteriji koja je očarala toliko ljudi iz cijelog svijeta, poručio je u izjavi za medije McKenna.

Javnost će biti obviještena o rezultatima naknadnih analiza

Nakon vikend inicijative, prikupljena viđenja bit će podvrgnuta pažljivoj usporedbi i analizi, a nalazi će se u konačnici podijeliti s javnošću.

Mislim da postoji velika mogućnost da će nešto biti uočeno ovog vikenda, ali tada, naravno, postavlja pitanje što će to biti. Sigurno ćemo imati dovoljno očiju uperenih u vodu - samo nam trebaju povoljni uvjeti za promatranje, zaključio je Nixon.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti