Zabrinjavajuća vijest za svako kućanstvo: Perilice rublja identificirane kao mogući izvor bakterija otpornih na lijekove

Znanstvenici su prvi put identificirali perilice rublja kao potencijalne rasadnike superbakterija otpornih na antibiotike. Naime, štednja energije u pranju rublja na niskim temperaturama, čini se, ne ubija sve bakterije.

Branimir Vorša | 30.09.2019. / 14:42

Galerija

Perilice rublja imaju jednu zadaću - ukloniti prljavštinu s rublja. No nova studija pokazala je da proces pranja mogu preživjeti bakterije otporne na lijekove te na taj način predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje.

U Njemačkoj je još 2012. godine zabilježen slučaj iz dječje bolnice u kojem je najmanje 14-ero djece s neonatalnog i pedijatrijskog odjela bilo zaraženo superbakterijom Klebsiella oxytoca, za koju znanstvenici vjeruju da je proširena upravo preko perilice rublja.

Spomenuta bakterija kod djece nije izazvala oboljenja, no poznata je po tome da može izazvati upalu pluća, infekciju urinarnog trakta, infekciju rana te posebice može izazvati infekcije kod osoba s oslabljenim imunitetom.

Slika nije dostupna Europarlamentarci pozvali na ograničavanje upotrebe antibiotika: "Ako ništa ne učinimo, do 2050. će otporne bakterije uzrokovati više smrti od raka"

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Antibiotik na koji su znanstvenici zaboravili punih 40 godina sad bi mogao postati moćno oružje protiv superbakterija

Isprva liječnicima te bolnice nije bilo jasno kako su djeca zaražena pa je pokrenuta istraga. Vjerovalo se da je bakteriju djeci prenijelo medicinsko osoblje bolnice ili majke djece, no istraga ih je odvela u posve drugom smijeru - do obične kućanske perilice rublja koja se koristila u toj bolnici.

Bolnice inače koriste posebne perilice rublja koje peru rublje na visokim temperaturama i uz dodatak sredstva za dezinficiranje.

To je vrlo neuobičajen slučaj da je bolnica koristila klasičnu perilicu rublja, naglasila je Ricarda Schmithausen, znanstvenica s Instituta za higijenu i javno zdravstvo pri Sveučilišnoj bolnici Bonn, koja je radila na spomenutoj studiji.

Kad su uzeti uzorci iz spremnika za deterdžent i s gumene brtve na vratima, otkrivena je i spomenuta bakterija. Nakon uklanjanja te perilice rublja iz bolnice spriječeno je i daljnje širenje zaraze.

Ovo istraživanje samo je dalo dodatan naglasak na to da bi bolnice uvijek trebale koristiti profesionalne perilice rublja.

Autori studije upozoravaju i korisnike običnih perilica rublja da obrate pažnju i poduzmu mjere opreza kad peru rublje osjetljivijih ukućana ili osoba. Preporučuju pranje na višim temperaturama ili korištenje učinkovitih sredstava za dezinfekciju kako bi se spriječilo širenje patogena

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti