Zabrinjavajuće upozorenje: Oceani gube pamćenje, znanstvenici pojašnjavaju koje su moguće posljedice toga

Očekuje se da će pad memorije oceana znatno otežati znanstvenicima predviđanje nadolazeće oceanske dinamike, smanjujući pouzdano vrijeme za sve vrste predviđanja vezanih uz temperature površine mora. To će ometati našu sposobnost da projiciramo monsune, morske toplinske valove i razdoblja ekstremnih vremenskih prilika, između ostalog ističu američki znanstvenici.

Branimir Vorša | 11.05.2022. / 12:48

Obala oceana, ilustracija
Obala oceana, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako se klima na Zemlji mijenja, svjetske vode se također pomiču, a abnormalnosti su očite ne samo u temperaturi oceana, već i u njihovoj strukturi, strujama, pa čak i boji.

Manifestiranjem tih promjena, obično stabilno okruženje oceana postaje sve nepredvidljivije i neredovitije, a na neki način taj je fenomen sličan tome kao da ocean gubi pamćenje, sugeriraju znanstvenici u najnovijoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Science Advances.

Oceansko pamćenje, postojanost oceanskih uvjeta, glavni je izvor predvidljivosti u klimatskom sustavu izvan vremenskih ljestvica. Pokazujemo da se pamćenje oceana, mjereno postojanošću anomalija temperature morske površine iz godine u godinu, predviđa da će u nadolazećim desetljećima stalno opadati u većem dijelu svijeta, objašnjavaju znanstvenici predvođeni klimatskim istraživačem Huijem Shijem s Instituta Farallon u Kaliforniji.

U istraživanju je tim proučavao temperature površine mora (SST) u plitkom gornjem sloju oceana, koji se još zove i mješoviti sloj gornjeg oceana (MLD).

Unatoč relativnoj plitkosti MLD-a, koja se proteže samo do dubine od oko 50 metara ispod površine oceana, ovaj gornji sloj vode pokazuje dosta postojanosti tijekom vremena u smislu toplinske inercije, posebno u usporedbi s varijacijama koje se vide u atmosferi iznad.

U budućnosti, međutim, modeliranje sugerira da bi se ovaj učinak 'pamćenja' toplinske inercije u gornjem dijelu oceana trebao globalno smanjivati ​​tijekom ostatka stoljeća, s dramatično većim varijacijama u temperaturi predviđenim tijekom narednih desetljeća.

Ovaj smo fenomen otkrili ispitujući sličnost temperature površine oceana iz godine u godinu kao jednostavnu metriku za pamćenje oceana, objašnjava Hui.

Prema njegovom timu, učinci plićaka u MLD-u dovest će do veće razine miješanja vode u gornjem dijelu oceana, učinkovito razrjeđujući njegov gornji sloj. Očekuje se da će to smanjiti sposobnost oceana za toplinsku inerciju, čineći gornji dio oceana osjetljivijim na slučajne temperaturne anomalije.

Nejasno je što to znači za morske životinje, ali istraživači primjećuju da su vjerojatni posljedični utjecaji na populacije, iako se očekuje da će neke vrste proći bolje od drugih u smislu prilagodbe.

S druge strane, očekuje se da će pad memorije oceana znatno otežati znanstvenicima predviđanje nadolazeće oceanske dinamike, smanjujući pouzdano vrijeme za sve vrste predviđanja vezanih uz temperature površine mora. To će ometati našu sposobnost da projiciramo monsune, morske toplinske valove i razdoblja ekstremnih vremenskih prilika, između ostalog ističu američki znanstvenici.

Kako se predviđa da će ekstremno vrijeme postati sve češće u budućnosti, naša potreba za točnim predviđanjem mjerenja za stvari poput temperature oceana, razine oborina i atmosferskih anomalija postaje samo važnija, ali ako ocean izgubi pamćenje, riskiramo da krenemo u suprotnom smjeru , upozoravaju znanstvenici.

Projicirani pad pamćenja oceana vjerojatno će ometati napore predviđanja oceana smanjujući vrijeme u kojem su SST prognoze, uključujući one za MHW, vješte. Budući plići MLD uzrokovan zagrijavanjem također može promijeniti statistiku temperaturnih ekstrema... što će u kombinaciji sa skraćenim vremenom za predviđanje stanja površine oceana na temelju postojanosti predstavljati izazove za upravljanje ekosustavom i pripremu morskih opasnosti, ističu na kraju autori studije.

Izvor: Sceince Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti