Zabrinjavajući rezultati istraživanja oblaka: Znanstvenici upozoravaju na opasnost plastičnih kiša

Japanski znanstvenici popeli su se na dvije planine i istraživali sastav oblaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2023. / 15:35

Oblaci (Foto: Getty Images)

Mikroplastika, odnosno male plastične čestice manje od 5 mm raširene su diljem svijeta - u vodi, na kopnu, u zraku, ali kako je pokazalo novo istraživanje - i u oblacima. Čestice mikroplastike dolaze iz industrijskih otpadnih voda, tekstila, sintetičkih automobilskih guma, proizvoda za osobnu njegu i slično, a sve je više dokaza o njihovom štetnom djelovanju na zdravlje ljudi. Mikroplastika se tako povezuje s tumorima, negativnim utjecajem na srce i pluća, a poznato da je da opasna i za okoliš.

Mikroplastika, ilustracija Nova odluka EK značajno će promijeniti kozmetičku industriju

Da je mikroplastika prisutna i u oblacima pokazalo je nedavno provedeno istraživanje japanskih znanstvenika. U okviru studije, popeli su se na planine Fuji i Oyamu kako bi skupili vodu iz oblaka, nakon čega su analizirali uzorke kako bi odredili njihova kemijska i fizikalna svojstva. Rezultati su pokazali kako se u litri vode nalazi između 6,7 i 13,9 komada plastike, a identificirali su devet različitih vrsta polimera i jednu vrstu gume u mikroplastici u zraku, veličine od 7,1 do 94,6 mikrometara.

Kada mikroplastika dospije u gornje slojeve atmosfere i bude izložena ultraljubičastom zračenju sunčeva svjetla, ona se razgrađuje, čime pridonosi staklenički plinovima, objasnio je glavni autor studije Hiroshi Okochi sa sveučilišta Waseda. Čestice mikroplastike koje su prisutne u oblacima, naravno, vraćaju se na Zemlju. Znanstvenici takve kiše nazivaju “plastičnim kišama” i one zagađuju kopno i vode, odnosno more, ali i sve što ljudi jedu i piju pa je jasno da na kraju takve mikročestice završe i u našim tijelima.

Plastični otpad, ilustracija Plastika je problem koji se ne može i ne smije ignorirati: Gotovo da više nema kutka Zemlje bez plastike

Kako je upozorio Okochi, ako se ovaj problem ne krene rješavati proaktivno, klimatske promjene i ekološki rizici postat će stvarnost, izazivajući nepovratnu i ozbiljnu štetu u budućnosti. Na Daily Mailu kažu kako su mehanizmi transporta mikroplastike i dalje nejasni, dok je istraživanje mikroplastike zrakom prilično ograničeno tako da nema sumnje kako će se znanstvenici u budućnosti sve više baviti ovim problemom, a nadamo se kako će s vremenom pronaći i neko rješenje da se količina tih opasnih mikročestica smanji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti