Zagreb postaje transparentniji: Želimo objaviti što više otvorenih podataka, da ih se može pregledavati u stvarnom vremenu

U Gradu Zagrebu ne žele razvijati softverska rješenja iza zatvorenih vrata, već čuti i tuđe ideje i prijedloge.

Martina Čizmić | 26.01.2022. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagreb postaje transparentniji, barem što se tiče proračuna i namjenskog trošenja gradskog novca. Naime, na konferenciji za novinare održanoj u ZICER-u, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio platformu Zagreb Smart City Hub, putem koje će građani na jednostavan način pronaći relevantne informacije o „smart“ projektima i imati mogućnost dati svoje prijedloge za napredak grada.

Tako će na platformi Zagreb Smart City Hub svi zainteresirani moći pronaći relevantne informacije o "pametnim digitalnim" projektima te će moći dati svoje prijedloge kako unaprijediti funkcioniranje grada. 

Gradonačelnik je istaknuo kako je pandemija na neki način ubrzala digitalizaciju jer je potaknula grad da gradske službe smanje kontakt s građanima, ali im omoguće da na jednostavan i digitalan način, bez obilazaka šaltera, riješe brojne potrebe i probleme. 

Cijela poanta Zagreb Smart City Huba je veliki iskorak za grad Zagreb. U skladu s našom strategijom ideja je na jednoj platformi imamo sve različite vrste aplikacija koje postoje po različitim gradskim uredima i poduzećima. Ima ih toliko projekata što se tiče sustava grada Zagreba da ih je vjerojatno teško i nabrojati i kad ih imate previše za dobar dio njih građana i ne znaju i zato postoji ideja da stavimo na jedno mjesto, da to bude jednostavnije za korištenje i da se podaci koje Grad Zagreb već ima prikazuju ljudima na što jednostavniji i što zanimljiviji način. To je cijela poanta ovog projekta i to je samo jedana od usluga koju ćemo pružiti građanima, istaknuo je Tomašević. 

Istaknuo je kako želi da na toj platformi bude objavljeno što više podataka koji će se mijenjati u realnom vremenu, tako da cijelo poslovanje i funkcioniranje grada bude što transparentnije. 

Predstavljen je i projekt otvorenog proračuna. Tako su svi podaci o proračunu objavljeni na Portalu otvorenih podataka, a strukturirani su tako da ih je moguće strojno čitati, što bi trebalo omogućiti i njihovo strukturiranje, pregledavanje i analiziranje.

Strojno čitanje trebalo bi omogućiti razvoj web i mobilnih aplikacija koje bi olakšale vizualiziranje i pregledavanje tih podataka. No, u gradu ne žele sami razvijati takve apliakcije, već su odlučili u to uključiti i javnost kroz hackathon.

Radi se o HACKL-u, hackathonu za otvoreni Zagreb u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a. Tijekom tri dana hackathona cilj je doći do rješenja koje će digitalizirati zagrebački proračun i učiniti ga dostupnim svima.

Kako je prilikom predstavljanja rečeno, HACKL je otvoren za sve koji smatraju da mogu ponuditi i osmisliti rješenje koje će omogućiti digitalizaciju, vizualizaciju i lakše pregledavanje proračuna. Trebalo bi građanima omogućiti jednostavni vizualni uvid u sve gradske financijske stavke klikom na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.Održat će se od 25.-27. veljače u prostorima ZICER-a, a najbolja tri rješenja bit će i posebno nagrađena te će im biti omogućeno da svoje rješenje dorade i finaliziraju.

Nije ideja da samo mi razvijamo softverska rješenja iza zatvorenih vrata, već i da čujemo tuđe ideje. Zato pozivamo mlade da nam se jave sa svojim idejama. Jasno nam je da cijela ta digitalna revolucija ne može biti napravljena tako da oni koji ne koriste tehnološka riješenja - ostanu u mraku. Moramo voditi računa da budu dostupne svima, istaknuo je Tomašević. 

S obzirom na to da sudjelovanje uživo ponajprije ovisi o epidemiološkim uvjetima, iz grada očekuju da bi se na hackathon moglo prijaviti tridesetak ljudi u šest timova, koji bi svoja rješenja razvijali u samim prostorima ZICER-a.

Iz grada su također otkrili kako ovo nije jedini hackathon koji će organizirati, već tak prvi u nizu kojim će se uz uključivanje šire javnosti i stručnih krugova razvijati javna gradska IT rješenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti