Zahvaljujući novoj opciji na Appleovu satu spašen je još jedan život

Nakon što se muškarac poskliznuo, pao i onesvijestio, aktivirala se opcija detekcija pada na njegovu Apple Watchu, koji je poslao poruku o padu i lokaciji korisnika hitnim službama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2019. / 10:36

Tim Cook i Apple Watch Series 4 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zahvaljujući praćenju otkucaja srca te novoj opciji EKG-a Apple Watch do sada je vjerojatno spasio nekoliko života kada je korisnike upozorio na probleme s radom srca koji su mogli biti smronosni. S posljednjom verzijom sata predstavljena je još jedna zanimljiva opcija prvenstveno namijenjena starijim ljudima – prepoznavanje padova. Opcija je automatski omogućena osobama starijima od 65 godina, dok je ostali mogu sami uključiti, a nakon što pametni sat zahvaljujući senzorima i tehnologiji prepozna da je osoba pala, provjerit će je li osoba dobro, tj. odgovara li na signal samog sata.

Ako i nakon jedne minute nema odgovora na poruku, sat će automatski obavijestiti hitnu službu i poslati lokaciju na kojoj se osoba koja je pala nalazi.

Upravo se to nedavno dogodilo 67-godišnjem Norvežaninu Toralvu Østvangu, koji je po noći pao u kupaonici i onesvijestio se – srećom, nosio je Apple Watch s uključenom opcijom prepoznavanja pada, koji je poslao obavijest hitnoj pomoći. Oni su brzo reagirali na poziv sata te su pronašli Østvanga krvava i onesviještena kako leži na podu kupaonice.

"Moglo je puno gore završiti. Što bi se dogodilo da nije nosio pametni sat? Bio je to ozbiljan pad, vjerojatno mu je spasio život", komentirala je za norveške medije Østvangova kćer.

Prošle godine Appleov sat spasio je i jednog Šveđanina koji je doživio tešku ozljedu leđa – Watch je prepoznao pad i obavijestio hitnu službu koja ga je pronašla i spasila.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti