Zaklada za znanost osigurala milijune za projekte hrvatskih istraživača

Svaka pomoć u zaustavljanju odljeva mozgova iz Lijepe naše i više je nego dobro došla. Upravo to naumila je Hrvatska zaklada za znanost. Predstavili su projekte za koje su osigurali milijune i pokrenuli otvaranje novih radnih mjesta za mlade istraživače.

Sanja Vištica | 10.03.2020. / 06:45

09.03.2020.
Ana Bobinac (Foto: DNEVNIK.hr)

Ljudi koji su budućnost hrvatske znanosti imaju pune ruke posla jer im je Zaklada za znanost osigurala milijune za projekte.

Čuli ste za enormne dugove bolnica veledrogerijama. Može li se novac koji se troši na lijekove trošiti racionalnije? E, baš time bavit će se Anin tim.

Gledat ćemo ustvari koji su procesi, kako se donose odluke o financiranju lijekova i kako se donose odluke o utvrđivanju cijena lijekova i vidjeti možemo li primijeniti neke inovativnije modele koji povezuju stvari, recimo cijene sa vrijednosti, odnosno ishodima liječenja, kaže doc. dr. sc. Ana Bobinac s riječkog Ekonomskog fakulteta.

A Šandor Ileš će na FER-u unaprjeđivati rješenja za automobile. Koje će pridonijeti sigurnosti prometa na cestama, udobnosti vozola i smanjenju potrošnje energije tijekom vožnje, kaže Ileš.

To su samo dva od 51. istraživačkog projekta. Trajat će pet godina. U tom razdoblju zaklada za znanost će u njih uložiti oko 75 milijuna kuna. Sjajna vijest je da će ta financijska injekcija otvoriti dodatnih 60-ak radnih mjesta za mlade istraživače.

Očekujemo da ćemo među ovim voditeljima imati barem još jednu, dvije ili tri Ive Tolić koje će krenuti sa svojim istraživačkim grupama i o čijim ćemo znanstvenim dostignućima čitati u novinama i gledati na vašoj televiziji, smatra dr. sc. Irena Martinović Klarić, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost.

Prilika je to. Jer do projekata i novca je teško doći. Jer u drugim zemljama se puno više izdvaja za znanost. Zna to i Ana koja je 11 godina provela u Nizozemskoj i vratila se.

Koliko god da je gore sustav i bogatiji i bolje organiziran u različitim aspektima. Kvaliteta života u Hrvatskoj je puno viša, kaže Bobinac.

Sada i u Hrvatskoj mogu bildati svoje znanstveno - istraživačko iskustvo. Skupljati reference za europske projekte.

Nitko nam ne brani da se povežemo s drugim znanstvenicima izvan RH, da jedan dio svojih projektnih aktivnosti napravimo izvan HR, na taj način osnažimo suradnje, kaže doc. dr. sc. Stana Tokić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti