Zanimljivo istraživanje: Čak 50 posto Hrvata dnevno provede 10 i više sati pred računalom

Podaci istraživanja otkrivaju kako 84% ispitanika koristi isto računalo u privatne i poslovne svrhe.

Martina Čizmić | 27.12.2021. / 16:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina prijenosna računala preuzela su primat u našim poslovnim i privatnim životima. Uz to što zauzimaju manje mjesta, lako se prenose, a po potrebi se na njih može priključiti i dodatne ekrane, tipkovnice, zvučnike i slično. 

Zanimljivo istraživanje koje je u Hrvatskoj proveo Huawei pokazalo je da se 55% ispitanika u potpunosti slaže kako bi im bilo lakše kad bi koristili isto računalo na poslu i kod kuće.

Čak 68% ispitanika održava kontakt sa svojom obitelji uživo, no 38% njih to čini uz pomoć tehnologije. Godina se bliži kraju, a 86% ispitanika doček Nove godine ne može zamisliti bez svoje obitelji, stoga ga 89% provodi upravo kod kuće. Istraživanje je pokazalo da svaki peti ispitanik priželjkuje novi laptop.

Slika nije dostupna Jedan od direktora Zooma objasnio kako će izgledati budućnost rada nakon pandemije

Globalna pandemija sve je uzdrmala i promijenila radne navike. Ove godine je 40% ispitanika posao obavljalo kombinirano, radom iz ureda te radom od kuće. Kako bi rad od kuće bio jednako efikasan kao rad iz ureda, potrebno je osigurati odgovarajuću radnu atmosferu, a prije svega, potrebno je posjedovati i prijenosno računalo. Naravno, to vrijedi za one čiji posao uključuje rad na računalu, a istraživanje je pokazalo da je takvih 96%, dok 92% ispitanika posjeduje prijenosno računalo. Među njima, 46% je zadovoljno svojim računalom dok ostatak ispitanika smatra kako je možda vrijeme za promjenu.
Od svih ispitanika, čak 88% dolazi iz Zagreba, dok je 47% njih staro između 26 i 35 godina.

Pri radi na daljinu, važno je zadržati istu razinu efikasnosti koju se postiže u uredu. U tome mogu pomoći prenosivi uređaji, odnosno prijenosna računala, a bilo bi idealno kada bi isti uređaj mogli koristiti u poslovne, ali i u privatne svrhe. Podaci istraživanja otkrivaju kako 84% ispitanika koristi isto računalo u privatne i poslovne svrhe.

Slika nije dostupna Hibridni rad sve popularniji: Milenijalci žele veću fleksibilnost te ravnotežu poslovnog i privatnog života

S obzirom da gotovo 50% ispitanika, dnevno provede i do 10 sati koristeći prijenosno računalo, ono mora imati dobre performanse. Kada pomislimo na performanse prijenosnog računala, prvo na pamet pada snaga procesora, a čak 66% ispitanika smatra kako je upravo snaga procesora, najbitniji faktor pri odabiru novog laptopa. Sljedeći faktor kojeg 63% ispitanika smatra najvažnijim jest kapacitet radne memorije, a čak 53% ispitanika smatra kako je kod laptopa najvažnija snažna baterija. Kvaliteta ekrana bitna je 47% ispitanika, dok je mogućnost povezivanja laptopa s drugim uređajima bitna svakom petom ispitaniku. Njih 63% svoj laptop uparuju s pametnim telefonom, 39% sa slušalicama, a 37% s monitorom. Također, zanimljivo je da čak 88% ispitanika smatra kako je mogućnost pohrane osjetljivih podataka važna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti