Zar je želja za viralnom slavom važnija od života? Mladić ubijen dok je snimao opasan video za YouTube

Mladić je s prijateljima htio snimiti video u kojem pokušavaju opljačkati ljude ispred zabavnog parka. Kako bi video bio što uvjerljiviji naoružali su se velikim noževima...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2021. / 16:28

YouTube (Foto: Getty images)

Youtuberi i influenceri u pretjeranoj želji za viralnom slavom ponekad se kockaju sa svojim životima, što može završiti tragično. Već su zabilježeni brojni slučajevi osoba koje su zbog snimke savršenog selfija poginuli, mladi se ponekad penju na iznimno visoke građevine nesvjesni velike opasnosti te su neki, nažalost, takve pokušaje privlačenja pažnji i klikova također platili svojim životima. Nedavno smo čitali i o ruskom youtuberu koji je na zahtjev pratitelja koji mu je obećao tisuću dolara trudnu curu zaključao na balkonu, nakon čega je preminula, a svježa su sjećanja i na tragediju 13-godišnje djevojčice koja se ugušila zbog nekakvog izazova na TikToku.

Društvene mreže (Foto: Getty Images) Stroža pravila za društvene mreže: Moraju otkrivati i blokirati nepoželjne sadržaje ili im prijete visoke kazne

Nažalost, takvih je primjera sve više, a posljednji je zabilježen u SAD-u, gdje je u Nashvilleu ubijen 20-godišnji youtuber dok je snimao ono što je trebala biti šala, ali se pretvorili u tragediju.

On je htio napraviti prank pljačke ispred jednog zabavnog parka te je, zajedno s nekoliko prijatelja, pristupio grupi od nekoliko ljudi. Svi su bili naoružani velikim noževima, a kako bi “šala” bila što uvjerljivija, ljudima nisu rekli kako ih snimaju za YouTube. Naravno, ljudi kojima su pristupili, nisu mogli znati da je riječ o šali, a jedan je mladić, kada je vidio noževe, izvukao pištolj i upucao dvadesetgodišnjeg Timothyja Wilksa. Iz lokalne policije kažu da nitko nije uhićen jer je 23-godišnjak koji je pucao iz pištolja, djelovao iz samoobrane.

YouTube YouTube počinje s čišćenjem: Briše sav sadržaj o "masovnim prijevarama i pogreškama" vezan za američke izbore

Na BBC-u kažu kako ovakvi prankovi nisu rijetki. Ponekad u njima sudjeluju samo glumci, no kao u ovom slučaju, Youtuberi se odlučuju na pokušaje pljačke osoba koje ne znaju da je riječ o šalama za YouTube. Osim što na ovaj način riskiraju živote, youtuberi nemaju nikakvu garanciju da će steći online slavu jer YouTube zabranjuje takav tip prankova i sa svog servisa briše videozapise s opasnim sadržajem.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti