Zastrašujuće otkriće znanstvenika vezano za kitove ubojice: "Ubija ih se s 1000 posjekotina"

Novo znanstveno istraživanje otkrilo je da su kitovi ubojice najzagađeniji morski sisavci te da se u njihovim organizmima nalazi čitav niz opasnih, toksičnih i visokokancerogenih kemikalija, koje ih polako i bez milosti ubijaju.

Branimir Vorša | 06.02.2023. / 11:00

Orka
Orka (Foto: Afp)

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali kitovi orke su jedni od najzagađenijih morskih sisavaca na svijetu. Puni su kemikalija, od "visoko toksičnih i kancerogenih" polikloriranih bifenila (PCB-a), do zloglasnog insekticida DDT-a.

Znanstvenici sa Sveučilišta Britanske Kolumbije (UBC), Ministarstva poljoprivrede i prehrane Britanske Kolumbije i Ministarstva ribarstva i oceana Kanade otkrili su sad još jednu zabrinjavajuću kemikaliju u njihovim tijelima, a povezana je s toaletnim papirom. Riječ je o 4-nonilfenolu (4NP), a ta je kemikalija pronađena, zajedno s desecima drugih kemikalija, u jetri i kosturnom tkivu 12 ktiova orki. Kemikalija 4NP pripada skupini vrlo toksičnih kemikalija poznatih kao alkilfenoli.

Kitovi ubojice u napadu na veliku bijelu psinu VIDEO Pogledajte napad kitova ubojica koji je utjerao strah u kosti velikim bijelim psinama na tom području

Juan José Alava, znanstvenik s UBC-a je u razgovoru za Business Insider ipak rekao da prerano za konačan zaključak o tome kako 4NP utječe na orke, no da njihovo otkriće podiže uzbunu. Najvća razina te kemikalije pronađena je zapravo u jetri (gdje ima i najveću tendenciju za nakupljanje) jednog orka mladunca.

Ti kontaminanti u osnovi mogu utjecati na reprodukciju, razvoj, a znamo, na temelju težine dokaza, da utječu na kognitivnu funkciju, a također i na živčani sustav. Dakle, ovdje govorimo o kontaminaciji koja je štetna za okoliš i ovu vrstu kitova ubojica, pojasnio je Alava.

Napomenuo je i da je točan izvor 4NP-a koji utječe na kitove nepoznat te da se kemikalija može naći prvenstveno u kanalizacijskom mulju i postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda. Također se koristi u deterdžentima i kozmetičkim proizvodima. Uz 4NP, više od polovice kontaminanata otkrivenih u orkama pripadalo je kategoriji kemikalija poznatih kao PFAS, koje se obično nazivaju vječnim kemikalijama, zbog toga što se teško razgrađuju u okolišu.

PFAS kemikalije se mogu pronaći u pitkoj vodi, ribi te u tragovima u ljudskoj krvi te mogu povećati rizik od bolesti poput raka i bolesti jetre kod ljudi. Autori istraživanja naglasili su da je i prvi put u orkama sa sjeverozapada Tihog oceaana pronađena 7:3-fluorotelomer karboksilna kiselina (7:3 FTCA), koja je vrsta PFA. Alava dodaje da 7:3 FTCA nije prije pronađena u Britanskoj Kolumbiji i da bi tomoglo ukazivati na to da se ta kemikalija kreće kroz prehrambene sustave.

Kitovi ubojice u lovu na tuljana VIDEO Fascinantna i dramatična snimka vrlo jasno pokazuje zašto se orke nazivaju kitovima ubojicama

Smrt s "1000 posjekotina"

Znanstvenike posebno zabrinjava prijetnja izumiranjem dvjema vrstama orki - Biggsovim orkama i takozvanim SRKW (Southern resident killer whale) orkama. Od dvije navedene vrste, stanje potonje posebno zabrinjava znanstvneike, jer njihov broj zapravo uopće ne raste.

Osim gubitka staništa, klimatskih promjena i uplitanja u ribolovnu opremu, SRKW orke bore se s opskrbom hranom. Prekomjerni ribolov znači da nema dovoljno hrane, a zagađivači u okolišu znače da kada ima hrane, ona bi mogla biti puna kemikalija. Budući da orke jedu puno, obično imaju veću koncentraciju kemikalija, u usporedbi sa svojim manjim morskim sisavcima.

SRKW orke se oslanjaju na Chinook lososa kao nadomjestak svojoj prehrani. Otkriće kemikalija u njihovom sustavu znači da Chinook losos također ima kontaminante u njihovom sustavu, što predstavljaa upozorenje za ljude koji također konzumiraju losose.

Nedostatak dobre opskrbe hranom isto tako utječe na reprodukciju orki, rekla je za Insider Deborah Giles, znanstvenica i direktorica istraživanja u neprofitnoj organizaciji Wild Orca. Njezino vlastito istraživanje otkrilo je da je 69 posto trudnoća kod SRKW orka bilo neuspješno, a 33 posto njih nije uspjelo u kasnoj trudnoći ili neposredno nakon poroda.

Slika nije dostupna Egipatski paleontolozi otkrili fosil neobične nove vrste kita u Zapadnoj pustinji

One ženke koje gube svoj podmladak su nutritivno uskraćene, što naravno povećava učinak kemikalija, pojasnila je Giles. Te se kemikalije također prenose između majke i fetusa. Studija UBC-a, koja je proučavala SRKW orku poznatu kao J32, otkrila je da su sve kemikalije pronađene u njoj prenesene na njezin fetus. J32 je umrla 2014. godine, dok se pokušavala poroditi, kaže Giles.

U stvarnosti, njih se ubija s 1000 posjekotina, rekla je Giles.

Neovisni stručnjak: "Bojim se da je to samo vrh sante leda"

Premalo orki je pregledano da bi se odredio opseg kontaminacije kitova ubojica s 4NP-om, primijetili su autori studije, ali čak i dobivanje ovolike količine podataka o orkama impresivan je rezultat. Alava je rekao da zbog ograničenog pristupa organima kitova orki, ne vjeruje da će on ili tim s kojim je radio moći ponovno napraviti sličnu nekropsijsku studiju u skorije vrijeme.

Irvin Schultz, voditelj NOAA-inog Programa za kemiju okoliša, rekao je, komentirajući istraživanje za Business insider, da je budući da ove posebne kemikalije nisu dosad bile pregledane, potrebno učiniti više kako bi se utvrdio njihov stvarni utjecaj na orke.

To je definitivno više od razine u tragovima. Dakle, to je nešto što privlači vašu pozornost, a možda je definitivno nešto što treba nastaviti mjeriti i pratiti, kaže Schultz.

Njegov laboratorij usredotočuje se na mjerenje drugih zagađivača, poput poliaromatskih ugljikovodika koji se prirodno pojavljuju nakon izgaranja fosilnih goriva, a sam Schultz napominje da je također važno imati na umu da su kitovi ubojice izloženi mnogo većem broju zagađivača.

Mislim da je za mene zastrašujući dio to što vjerujem da je ovo samo vrh ledenog brijega s obzirom na ono što ćemo pronaći, zaključio je.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti