VIDEO Pogledajte napad kitova ubojica koji je utjerao strah u kosti velikim bijelim psinama na tom području

Tamo gdje se kitovi ubojice pojave, utvrdili su znanstvenici, među drugim morskim predatorima zavlada potpuna panika.

Branimir Vorša | 07.10.2022. / 10:00

Kitovi ubojice u napadu na veliku bijelu psinu
Kitovi ubojice u napadu na veliku bijelu psinu (Foto: Sea Search Research & Conservation/Youtube)

Obalno područje oko Južne Afrike, za koje se zna da u njemu borave velike bijele morske psine, sedam tjedana je bilo bez tih morskih grabežljivaca. Razlog odsutnosti bio je napad kitova ubojica na jednu skupinu velikih bijelih psina.

Tek su se tri studije dosad uopće bavile reakcije morskih pasa na opasnost bijegom, ali nova studija objavljena u listopadu sugerira da se ti top grabežljivci nisu vratili tako dugo u svoja prirodna lovišta jer su bili preplašeni jezivim napadom kitova ubojica.

Ključna snimka

Studija se temelji na nevjerojatnoj snimci objavljenoj u lipnju, koja prikazuje ubilački napad kitova ubojica, od kojih jedan čupa i jede jetru velike bijele psine. Snimka je napravljena iz helikoptera. Pilot koji je vodio turističke letove uočio je pet kitova ubojica kako plivaju zajedno, ali su se brzo odvojili kako bi dočekali četiri velike bijele psine u obližnjim vodama. Najmanje dva, možda tri morska psa ubijena su u sat vremena napada koji je uslijedio.

Prvi put smo godine 2015. i 2017. promatrali reakciju bijegom morskih pasa na prisutnost kitova ubojica u False Bayu. Morski su psi u konačnici napustili bivša ključna staništa, što je imalo značajne posredne učinke i na ekosustav i na turizam povezan s morskim psima, pojašnjava dr. Alison Kock, stručnjakinja za morske pse Južnoafričkih nacionalnih parkova.

Kitovi ubojice u lovu na tuljana VIDEO Fascinantna i dramatična snimka vrlo jasno pokazuje zašto se orke nazivaju kitovima ubojicama

Iako snimka događaja prikazuje četiri morska psa, promatrači na plaži prijavili su prisutnost nekoliko morskih pasa u tom području oko četiri minute prije napada. Rekli su da su velike bijele psine nasumično počele plivati ​​u različitim smjerovima i da su se čak preselile u plitke vode na manje dva metra dubine.

Pobjegli glavom bez obzira

Znanstvenici organizacije Marine Dynamics Academy, koji su proučavali videozapis i koji su autori nove studije, utvrdili su da je 16. svibnja primijećeno ukupno 10 morskih pasa u trenutku napada kitova ubojica. Prema njihovoj studiji objavljenoj u časopisu ESA Journals, dronovi su osam dana nakon tog događaja uočili su samo jednu usamljenu veliku bijelu psinu.

Ronioci u kavezima, koji obično vide najmanje tri morska psa pri svakom zaronu s kavezom, nisu vidjeli niti jednog u vodama na tom području i do 45 dana nakon napada kitova ubojica, odnosno sve do srpnja.

S obzirom na dobro dokumentiranu, predvidljivu cjelogodišnju prisutnost bijelih morskih pasa u zaljevu Mossel, iznenadna odsutnost bijelih morskih pasa nekoliko tjedana neposredno nakon napada podržava zaključak da su preživjeli veliki bijeli psi pobjegli s tog područja, piše u studiji.

Taktika lova kitova ubojica

Kombinirana snimka također je znanstvenicima pružila uvid u to kako kitovi ubojice love i ubijaju bijele morske pse. U dva navrata orke su se približile morskim psima blizu i polako, dok je morski pas, umjesto da pobjegne, ostao blizu predatora, držeći ga na vidiku. Riječ je o uobičajenoj strategiji kojom se koriste tuljani i kornjače kako bi izbjegle morske pse. Međutim, kako orke love u skupinama, znanstvenici vjeruju da bi to moglo biti neučinkovito u toj situaciji.

Kitovi ubojice vrlo su inteligentne i društvene životinje. Njihove metode grupnog lova čine ih nevjerojatno učinkovitim predatorima, ističe koautor studije, dr. Simon Elwen, znanstveni suradnik na Sveučilištu Stellenbosch.

Tri četvrtine morskih pasa ugrožene su vrste

Autori studije sugeriraju da će, ako više kitova ubojica prihvati praksu lova na bijele morske pse, njihovo ponašanje imati daleko veći utjecaj na populaciju morskih pasa. Broj morskih pasa u otvorenim oceanima pao je za više od 70 posto u samo 50 godina. Trima četvrtinama vrsta morskih pasa prijeti izumiranje, uključujući veliku bijelu psinu, no u prijetnje po njihovo preživljavanje ubrajaju se i klimatske promjene te prekomjerni ribolov.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti