VIDEO Fascinantna i dramatična snimka vrlo jasno pokazuje zašto se orke nazivaju kitovima ubojicama

Kitovi ubojice poznati su po svojim preciznim i ciljanim napadima. Nova snimka njihova lova prikazuje tehniku kojom se koristi tek stotinjak pripadnika te vrste na čitavom planetu.

Branimir Vorša | 13.09.2022. / 11:13

Kitovi ubojice u lovu na tuljana
Kitovi ubojice u lovu na tuljana (Foto: BBC/Youtube)

Dramatična snimka pokazala je kako se kitovi ubojice ili orke koriste rijetkom tehnikom ​​lova kako bi uhvatili i ubili tuljana u ledenim vodama koje okružuju Antarktiku.

Video, koji je dio BBC-jeva novog dokumentarca Frozen Planet II objavljenog u nedjelju u Ujedinjenom Kraljevstvu, prikazuje četiri kita ubojice koji su napali Weddellova tuljana. Tuljan je pronašao utočište na platformi napravljenoj od leda koja pluta na vodi.

Slika nije dostupna Egipatski paleontolozi otkrili fosil neobične nove vrste kita u Zapadnoj pustinji

Kitovi ubojice počeli su plivati ​​jedan pored drugog, što je stvorilo val koji je veliku ledenu platformu tuljana razbio u fragmente, čineći je ranjivom.

Drugi val koji su kitovi proizveli srušio je tuljana s ostatka ledene platforme u vodu, gdje su ga kitovi mogli napasti.

Nakon što je tuljan završio u vodi, kitovi su upotrijebili drugu tehniku ​​lova: puhali su mjehuriće oko tuljana kako bi ga zbunili, što je olakšalo njegovo hvatanje i smanjilo mogućnost ozljede kitova.

Postoji samo stotinjak kitova ubojica na Zemlji koji se koriste ovom sofisticiranom koordiniranom tehnikom ​​lova, kaže narator u videu, čuveni prirodoslovac Sir David Attenborough. Ta je tehnika poznata kao "rušenje valovima".

Kitovi ubojice poznati su po svojim preciznim ciljanim napadima. Nedavno izvješće pokazalo je da su životinje u stanju kirurški precizno iščupati unutarnje organe velikog bijelog morskog psa, poput jetre.

Stručnjak je prethodno za Business Insider rekao da bi to mogli učiniti korištenjem svoje eholokacije kako bi pronašli najmasnije organe u svojem plijenu.

Kitove ubojice ne obeshrabruje lov na životinje veće od njih. Rijetke snimke objavljene ranije ove godine pokazuju kako napadaju i ubijaju najmanje dva plava kita, koji su najveće životinje na planetu.

Orke su snimljene kako plivaju u ustima plavih kitova kako bi im otkinule jezike, koji su za njih bogat izvor nutrijenata.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti