Egipatski paleontolozi otkrili fosil neobične nove vrste kita u Zapadnoj pustinji

Preci današnjih kitova potječu od sisavaca sličnih jelenima koji su nastanjivali kopno tijekom 10 milijuna godina.

Hina | 30.08.2021. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su u Egiptu otkrili novu vrstu četveronožnog kita koja je živjela prije otprilike 43 milijuna godina. Fosil vodozemca latinskog naziva Phiomicetus anubis otkriven je u egipatskoj Zapadnoj pustinji, području Sahare koje leži zapadno od rijeke Nil.

Njegova lubanja podsjeća na lubanju Anubisa, staroegipatskog boga mrtvih koji je imao glavu šakala, a po njemu je i dobio latinski naziv, piše BBC.

Preci današnjih kitova potječu od sisavaca sličnih jelenima koji su nastanjivali kopno tijekom 10 milijuna godina.

Phiomicetus anubis je težio oko 600 kilograma, bio je dugačak tri metra i imao je snažnu čeljust da bi ulovio plijen, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Zborniku radova Kraljevskog društva.

Paleontolozi vjeruju da je tijelo ovog morskog sisavca bilo prilagođeno plivanju i životu u vodi, ali i šetnji kopnom.

Dijelovi njegova kostura pronađeni su u egipatskoj Fajumskoj depresiji, a analizirali su ga znanstvenici sa Sveučilišta Mansura.

Na tom danas pustinjskom području bogatom fosilima, nekoć se nalazilo more.

Phiomicetus anubis je ključna novootkrivena vrsta kitova i važno je otkriće za egipatsku i afričku paleontologiju, rekao je Reutersu glavni autor istraživanja Abduah Gohar.

Premda ovo nije prvi put da su znanstvenici otkrili fosil kita s nogama, vjeruje se da je Phiomicetus anubis najraniji tip 'polumorskog' kita koji je otkriven u Africi.

Prvobitno se vjerovalo da su kitovi evoluirali u Južnoj Aziji prije približno 50 milijuna godina. Kako su se njihova tijela postupno sve više prilagođavala vodi, migrirali su prema Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi, gdje su pronađeni i ostali fosili.

Najnovije otkriće upućuje na to da su rani kitovi onamo doplivali s područja Južne Amerike.

Paleontolozi smatraju da su kitovi kultni primjer evolucije jer su se razvili iz malih kopitara u plavetne kitove te su potom postupno osvojili oceane.

Tim paleontologa je 2011. godine u Peruu otkrio fosil kita star 43 milijuna godina. Imao je četiri noge, plivaću kožicu i kopita.

Ovaj drevni kit mogao bi se, upravo zbog ekstremiteta i snažnog repa usporediti s dabrom ili vidrom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti