Zatvorene poslovnice i bankomati: Hakeri napali veliku banku i ukrali milijune eura

Nakon kibernetičkog napada na Bank of Valleta stopirano je poslovanje poslovnica i zatvoreni su bankomati, a hakeri su ukrali 13 milijuna eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2019. / 13:17

Hakiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nepoznati hakeri jučer su izvršili uspješan kibernetički napad na Bank of Valleta u Malti prebacivši oko 13 milijuna eura na račune u bankama u Češkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Hong Kongu. Trenutačno nije poznato previše detalja o napadu koji je otkriven u srijedu ujutro kada su u banci primijetili neobične transakcijske naloge prema bankama u inozemstvu, a ubrzo nakon toga s njima su kontaktirale državne sigurnosne službe koje su primile obavijest o kibernetičkom napadu.

Iz banke uvjeravaju korisnike da nikakva šteta nije počinjena njihovim računima, tj. da je njihov novac na sigurnom (ako se to tako može reći nakon jučerašnjeg napada), no osim same krađe novca, hakeri su izazvali i druge velike probleme za korisnike banke. Naime, nakon napada banka je obustavila sve operacije i transakcije, zatvorene su poslovnice i bankomati, kao i internetska stranica banke, tako da korisnici nisu mogli izvršavati uplate.

Kako je riječ o banci putem koje se izvršava skoro pedeset posto transakcija ove države, hakerski napad i stopiranje poslovanja utjecali su na cijelu ekonomiju Malte, upozorio je premijer Joseph Muscat. On je o kibernetičkom napadu i krađi oko 13 milijuna eura obavijestio parlament te je rekao kako pokušavaju pratiti trag ukradenog novca i vratiti novac.

Bank of Valleta nastavit će s bankovnim operacijama postupno kako bi bili sigurni da ponovno neće postati žrtve kibernetičkih napada, odnosno kako im hakeri ponovno ne bi ukrali milijune eura. Također, trenutačno provode internu istragu kako bi saznali kako su hakeri uspjeli probiti zaštitu i izvršiti kibernetički napad. Inače, ovo nije prvi put da su hakeri napali malteške banke, no do sada nikada nije bilo potrebe za prekidanjem bankovnih operacija.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti