Zbog lockdowna djeca su izgubila disciplinu, a dio njih postao je ovisan o telefonima

Ministar obrazovanja Velike Britanije smatra da je lockdown utjecao na red i disciplinu djecu, a zbog prevelikog korištenja telefona, smatra da bi ih trebalo zabraniti u školama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2021. / 14:56

S mobitelom i u krevetu (Foto: Getty images)

Iako većina djece koronavirus preboli bez simptoma i većih problema, pandemija ostavlja iznimno negativne posljedice na djecu i način njihova života. Umjesto u parkovima, vrtićima i školama gdje bi se trebali zabavljati, igrati, učiti i družiti sa svojim vršnjacima, dio prošle i ove godine milijuni djece proveli su u kućama. Online nastava, pokazalo je iskustvo, ima svojih prednosti, no sigurno ne može nadomjestiti sve benefite pohađanja nastave uživo.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili da mala djeca nakon zaraze koronavirusom imaju više antitijela od odraslih

A što su više djeca kući, to više vremena provode uz ekrane - mobitela, tableta, računala i uz TV. Iako živimo u vremenima u kojima je korištenje ekrana neizbježno, mnogi su tijekom pandemije izgubili kontrolu nad korištenjem mobilnih uređaja. Pri tome su i brojni roditelji stavljeni u nezgodnu situaciju jer i oni rade od kuće i, koliko god to željeli, svoju pažnju ne mogu posvetiti djeci kao ranije. Kao posljedicu danas imamo brojne mališane i one malo starije koji postaju ovisni o ekranima, društvenim mrežama, mobilnim igrama, YouTubeu itd.

Da je riječ o velikom problemu te da je zaključavanje utjecalo na “red i disciplinu” djece smatra i ministar obrazovanja u vladi Velike Britanije Gavin Williamson, a u razgovoru za britanske medije ponudio je i rješenje - zabranu mobilnih telefona iz škola. Iako kaže kako bi škole ipak trebale imati vlastitu politiku oko korištenja telefona, vjeruje kako je najbolje rješenje da se tijekom boravka u školi mobiteli ne koriste.

Kao razloge naveo je dobro poznate činjenice - loše djeluju na mentalno zdravlje djece te su izvor kibernetičkog zlostavljanja. Korištenje mobilnih telefona djeci odvlači pažnju od zdrave vježbe i klasične igre, komentirao je Williamson, a njegovu bi poruku trebali poslušati i svi roditelji i dobro razmisliti o vremenu koje njihova djeca provode s mobilnim uređajima. Sada je vrijeme da se ostave ekrani, pogotovo mobilni telefoni, poručio je ministar.

Djeca Još malo glavobolje za roditelje: Instagram priprema verziju aplikacije namijenjenu mlađima od 13 godina

U mnogim je britanskim školama već je sada ograničeno korištenje mobilnih uređaja koji se ne smiju koristiti ne samo tijekom nastave, već i tijeko odmora i pauze za ručak. Prema nekim istraživanjima provedenim u Velikoj Britaniji, oko polovice roditelja podržava zabranu mobitela u školama, a kao jedan od razloga često se navodi činjenica da su djeca tijekom pandemije više vremena provodila s telefonima u odnosu na vremena prije pandemije. To je na početku bio način za povezivanje s prijateljima, a sada se manje-više pretvorilo u ovisnost, komentirala je za BBC poznata blogerica Shile Ismaila koja piše o roditeljstvu i odgoju.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti