Zbog poreznih poticaja Tesla će prebaciti dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD

Tesla je zaustavila planove o proizvodnji baterija u njemačkoj saveznoj državi Brandenburg i planira prebaciti dio proizvodnog procesa u SAD zbog povoljnijih poreznih poticaja, izvijestilo je brandenburško ministarstvo gospodarstva.

Hina | 22.02.2023. / 12:21

Tesla (Foto: Afp)

Američki proizvođač električnih automobila prvotno je planirao u općini Grueneheide smjestiti cijeli proizvodni proces, s najvećim kapacitetom od preko 50 gigavat sati godišnje.

Nakon što je SAD proizvođačima električnih vozila ponudio porezne olakšice za nabavu baterija iz domaće proizvodnje, tvrtka je promijenila plan.

Platforma za e-automobile Najavljena gigatvornica kakva još "nije viđena nigdje u zapadnoj Europi"

Tesla je pokrenula proizvodnju baterijskih sustava u Gruenheidu i sprema se proizvoditi komponente baterijskih ćelija. U idućim proizvodnim koracima prioritet su dali SAD-u budući da je poslovanje tamo povoljnije zbog poreznih poticaja, objasnilo je brandenburško ministarstvo.

Iz Tesle nisu odgovorili na upit da komentiraju tu informaciju.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u ožujku 2022. da će tvornica baterija krenuti s masovnom proizvodnjom do kraja 2023. godine, dodavši ipak da je tvornicama baterija i električnih automobila trebalo više vremena za postizanje proizvodnih ciljeva no što su planirali.

U 2020. Musk je rekao da će gigatvornica u Berlinu biti najveća tvornica baterija u svijetu.

Punjenje električnog automobila, ilustracija S novom tehnologijom električni automobili mogli bi skladištiti energiju

U matičnom SAD-u Tesla je imala teškoća s povećanjem proizvodnje baterijskih ćelija 4680 u pogonima u Kaliforniji i u Teksasu, što su stručnjaci pripisali novim i neprovjerenim proizvodnim tehnikama.

Krajem siječnja Tesla je najavila je da će uložiti više od 3,6 milijardi dolara u proširenje gigatvorničkog kompleksa u Nevadi koji je trebao dobiti dvije nove tvornice, za masovnu proizvodnju dugo odgađanog poluelektričnog kamiona i nove baterijske ćelije 4680. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti