Najavljena gigatvornica kakva još "nije viđena nigdje u zapadnoj Europi"

Kineski proizvođač baterijskih ćelija CATL otvorio je prvu tvornicu u Europi, u njemačkom gradu Arnstadtu, koja bi u završnoj fazi trebala osigurati baterije za 185 do 350 tisuća električnih automobila godišnje.

Hina | 27.01.2023. / 11:46

Platforma za e-automobile (Foto: Getty Images)

Tvornica je otvorena u četvrtak, uz planirana ulaganja do 1,8 milijardi eura, rekao je europski predsjednik CATL-a Matthias Zentgraf te ustvrdio da prvi počinju s masovnom proizvodnjom ćelija u zapadnoj Europi.

U Arnstadtu je otvorena jedna proizvodna linija, a u sljedećim mjesecima bit će ih otvoreno još pet, najavio je Zentgraf.

Kompanija planira do kraja godine otvoriti 1800 do 2000 radnih mjesta.

Volkswagen Gen Travel koncept - 7 I dalje nije poznata lokacija nove gigatvornice baterija električnih vozila njemačkog automobilskog diva

Slika nije dostupna SAD planira utrostručiti baterijske kapacitete do 2025. godine

"Imat ćemo gigatvornicu kakva dosad nije viđena nigdje u zapadnoj Europi", rekao je premijer njemačke savezne zemlje Tiringije Bodo Ramelow.

Kineska grupa spada među najveće svjetske proizvođače baterijskih ćelija, a u Europi ih planira proizvoditi i u Mađarskoj.

CATL će ćelijama opskrbljivati europske proizvođače automobila. BMW je priopćio da će biti njihov kupac i da će ćelije koristiti za proizvodnju baterija.

Njemački proizvođači automobila planiraju uložiti milijarde u proizvodnju baterija, ali njihovi projekti još su daleko od puštanja tvornica u pogon, napominje agencija dpa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti