Zbog zategnutih odnosa sa SAD-om, Kina mijenja strategiju i kreće u stvaranje "samodostatnosti u tehnologiji"

Kina namjerava pretvoriti neke državne divove u vodeće tehnološke tvrtke s globalnim utjecajem, priopćilo je ministarstvo znanosti i tehnologije.

Hina | 10.05.2023. / 15:52

Kina i SAD, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Kina je pozvala velike državne tvrtke da preuzmu ključnu ulogu u izgradnji "samodostatnosti" u tehnologiji, podižući uloge u utrci u tom sektoru u okolnostima zategnutih odnosa sa SAD-om.

Mnoge kineske tvrtke i privredni sektori uvršteni su na američki popis kontrole izvoza pa je predsjednik Xi Jinping u više navrata istaknuo potrebu samodostatnosti u tehnologiji kako bi se ublažilo oslanjanje na uvoz.

Kina i SAD, ilustracija Ova je zemlja preuzela vodeće mjesto u ključnim novim tehnologijama u svijetu i pokazala koliko ostali zaostaju

Kina namjerava pretvoriti neke državne divove u vodeće tehnološke tvrtke s globalnim utjecajem, priopćilo je ministarstvo znanosti i tehnologije nakon sastanka s državnom Komisijom za nadzor i upravljanje imovinom.

Državne tvrtke trebale bi imati ulogu "oslonca" u "postizanju visoke razine tehnološke samodostatnosti i samopoboljšanja Kine", izjavio je ministar znanosti i tehnologije Wang Zhigang,

Potrebno je poduprijeti državne gigante kako bi se osigurale ključne kineske potrebe, usredotočiti se na područja "snažnog utjecaja", pobijediti u borbi na području ključnih temeljnih tehnologija i učinkovito očuvati nacionalnu industrijsku sigurnost, dodao je ministar.

Velike državne tvrtke trebale bi više ulagati u temeljna istraživanja, privući više talenata, ojačati tehnološke inovacije i produbiti veze sa sveučilištima i istraživačkim institucijama, pojasnio je.

Korištenje umjetne inteligencije, ilustracija Kina među prvima priprema propise kojima želi regulirati razvoj umjetne inteligencije

Analitičari pak tvrde da su kineske privatne tvrtke inovativnije od državnih koje dominiraju u strateškim sektorima i obično dobivaju više državnih subvencija.

Prošlog su tjedna kineski čelnici obećali izgraditi moderan industrijski sustav i postići iskorake na području tehnologije, u međunarodnoj utrci za osvajanje "strateške inicijative" u okolnostima aktualnih sporova s Washingtonom.

Kina je predstavila "novi sustav za cijelu naciju", oslanjajući se na politički sustav u planu udruživanja nacionalnih resursa u podršci tehnološkim projektima i prevladavanja strane "dominacije".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti