Želite biti "nevidljivi"? Sad postoji štit koji to omogućuje i koji možete kupiti

Ako niste znali, trenutno je moguće kupiti poseban štit, koji savija svjetlo i iskrivljuje stvarnost, zamagljujući granice između vidljivosti i nevidljivosti.

Branimir Vorša | 21.04.2024. / 10:36

Štit nevidljivosti
Štit nevidljivosti (Foto: Kickstarter)

Zamislite budućnost u kojoj nevidljivost nije samo koncept iz znanstvene fantastike, već stvarnost koju možete naručiti online. Invisibility Shield 2.0 dovodi nas korak bliže toj stvarnosti. Iako možda ne nudi istinsku nevidljivost, pruža uvjerljivu iluziju te nevidljivosti, objašnjavaju njegovi tvorci.

Netko tko ga promatra izravno ispred imat će iluziju da vidi kroz njega bez obzira na udaljenost, tvrde.

Ta se iluzija postiže sofisticiranim optičkim inženjeringom. Korištenjem lentikularnog lećenja, štit manipulira svjetlom tako da se savija od pozadine prema gledatelju dok lomi svjetlost od objekata iza njega. To stvara dojam prozirnosti, iako se suptilni obrisi još uvijek mogu razaznati iza štita.

Međutim, taj štit ima i svoja ograničenja. Najbolje radi u okruženjima s ujednačenom pozadinom i u uvjetima slabog osvjetljenja. Osim toga, njegova učinkovitost se smanjuje ako gledatelj nije ispravno postavljen. Štoviše, iluzija nije jednostrana; ako se skrivate iza štita, morat ćete proviriti da vidite što se događa s druge strane.

Unatoč tome, korisnici su već pronašli inovativne primjene za nevidljivi štit. Od izvođenja mađioničarskih trikova do toga da ostanete neviđeni u igrama paintballa, njegova svestranost je impresivna. Možda je njegova najpraktičnija upotreba za promatranje divljih životinja, omogućujući istraživačima da proučavaju životinje bez da ih uznemiruju.

Najnovija iteracija tog štita, model 2.0 kojeg se može naručiti putem Kickstartera, može se pohvaliti poboljšanjima u odnosu na svog prethodnika. Dostupan u različitim veličinama, uključujući veći Megashield koji može sakriti više osoba, prenosiv je i lakše ga je postaviti. Izrađen od visokokvalitetnog polikarbonata, štit je vodootporan i može se reciklirati, utjelovljujući načela održivosti.

Iako je štit nevidljivosti izvanredno postignuće, važno je ublažiti moguća očekivanja. Zasad je daleko od mitskih ogrtača nevidljivosti,kakve viđamo u filmovima i serijama fantastike. Unatoč tome, njegovo postojanje nagovještava mogućnosti budućeg napretka optičke tehnologije. Na koncu, tko zna? Možda bi jednog dana pravi nevidljivi plašt mogao i postati stvarnost.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti