Želite putovati u svemir? Prvo ćete morati potpisati Artemisov sporazum

Ova pravila trebala bi uvesti reda u ponašanje međunarodnih svemirskih agencija, ali i privatnih tvrtki u svemiru.

Martina Čizmić | 18.05.2020. / 15:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirska putovanja, turistički izleti, ali i naseljavanje drugih planeta više nije samo plod mašte pisaca znanstvene fantastike, već nešto što nas očekuje u bliskoj budućnosti. U sljedećih bi se nekoliko godina ljudi trebali vratiti na Mjesec nakon 50 godina, a taj put neće im osigurati isključivo državna agencija, već će za pomoć trebati i tvrtke iz privatnog sektora.

Kako ulaskom privatnih tvrtki i kompanija u svemirsku utrku, raste opasnost da netko prisvoji nešto u svemiru što, trenutno, pripada svima, iz NASA-e su odlučili preduhitriti takav scenarij te su osmislili set pravila na koja bi svatko tko želi u svemir trebao pristati.

Nazvana Artemisov sporazum, po novoj NASA-inoj misiji na Mjesec, ova pravila trebala bi uvesti reda u ponašanje međunarodnih svemirskih agencija, ali i privatnih tvrtki u svemiru.

Kako sve više zemalja i privatnih igrača pokreću misije i operacije u svemiru, ključno je uspostaviti zajednički set principa koji bi upravljali civilnim istraživanjem i korištenjem svemira, stoji u pojašnjenju.

Međunarodne svemirske agencije tako će potpisivati bilateralni Artemisov sporazum, u kojem će biti opisane zajedničke vizije i principi, koji se temelje na Svemirskom sporazumu iz 1967. godine, a sve kako bi se stvorilo sigurno i transparentno okružje u kojem se potiče istraživanje, znanost i komercijalne aktivnsoti za sve ljude, dodaju iz NASA-e.

Ukratko Artemisov sporazum uključuje načela koja NASA zagovara od svojih početaka - mir, transparentnost i interoperabilnost, ali i neke zanimljive dodatke. Tako, svi međunarodni partneri moraju pristati na javnu objavu svojih znanstvenih podataka i istraživanja, ali i registraciju svih svemirskih objekata koje planiraju ostaviti u svemiru.

Kako pojašnjavaju iz NASA-e, trenutno je 87 posto svih satelita, sondi i drugih svemirskih objekata registrirano u Registru objekata lansiranih u svemir koji vode Ujedinjeni narodi. Upravo taj registar pomaže svima koji proučavaju svemir da paze na objekte koje je čovjek lansirao, ali i otkrivaju objekte koji dolaze iz svemira.

Zanimljivo, Artemisov sporazum zahtjeva od potpisnika da zaštite trenutna područja i artefakte koji imaju "povijesnu važnost", kao što je to područje prvog spuštanja na Mjesec. Isto tako, propisuje i što točno potpisnici mogu i ne mogu napraviti u svemirju, ali i kako se moraju pobrinuti za svoje smeće koje proizvedu i ostave u svemiru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti