Želite raditi u Googleu? Evo koje karakteristike traže od kandidata!

Googleovcima nisu toliko bitne ocjene koje su tijekom školovanja i studiranja ostvarili kandidati, već traže liderstvo, znanje, ali i - Googleyness

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.09.2014. / 09:39

Želite raditi u Googleu? Evo koje karakteristike traže od kandidata!

Za mnoge inženjere veliki je san raditi u Googleu koji je već godinama jedna od najboljih i najpoželjnijih kompanija za rad. Kolika je navala za zaposlenjem u ovoj kompaniji najbolje govori podatak koji je otkriven u knjizi 'How Google Works' prema kojem ova kompanija nekada u jednom tjednu primi čak 50 tisuća životopisa kandidata koji su zainteresirani za rad u kompaniji. Od tako velikog broja prijavljenih, Googleovci samo mali broj njih na kraju pozovu na intervju, a na Business Insideru otkrili su koji su to specifični kriteriji koje u ovoj kompaniji traže od svih potencijalnih zaposlenika. Svatko tko želi biti Googleovac tako mora zadovoljiti ova četiri kriterija:   

1. Vodstvo – ova je karakteristika vjerojatno najvažnija te na intervjuu za posao kandidati moraju dokazati svoje liderske sposobnosti i objasniti kako su u prošlim kompanijama vodili timove i projekte. Ekipa iz Googlea želi saznati kako su se ponašali u različitim situacijama i na koje su sve načine uspjeli mobilizirati kolege i ostale zaposlenike da što uspješnije riješe zadatke.

2. Znanje – nije bitno samo dobro poznavanje jednog područja, već Googleovci traže osobe sa širokim znanjem i strašću koji će morati 'rasturati' na svim pozicijama koje će im biti dodijeljene. Bitno je imati znanje i iskustvo kako bi mogli ostvarivati savršene rezultate u svojim (potencijalnim) budućim ulogama u kompaniji.  

3. Način razmišljanja – ako želite raditi u Googleu, morati znati rješavati probleme. Eric Schmidt kaže kako njih ne zanimaju previše ocjene koje su kandidati postigli tijekom školovanja, već ih zanima način na koji razmišljaju. Tijekom razgovora za posao oni kandidatima postavljaju specifična pitanja putem kojih mogu saznati način na koji te osobe razmišljaju i rješavaju probleme.

4. Googleyness – kandidati moraju ispunjavati još jedan kriterij koji je teško objasniti, a to je 'Googleyness' – takvi kandidati su uvijek spremni na akciju i suradnju s kolegama te je velika vjerojatnost da će uspjeti u Googleu. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti