Želite zaviriti u mobilnu budućnost? Pogledajte što pripremaju Oppo i Xiaomi

U budućnosti pametni telefoni neće imati notch, pop-up kameru ili kameru koja će se aktivirati kliznim mehanizmom, već će ona biti smještena ispod zaslona i neće biti vidljiva

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.06.2019. / 13:19

Xiaomi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kineske kompanije Oppo i Xiaomi danas su prikazali kako će izgledati budući top-modeli pametnih telefona – imat će ekrane koji će prekrivati cijelu prednju površinu uređaja, pri čemu neće biti tzv. notcha u kojem će biti smještena kamera za selfije, ali neće biti niti rupice u zaslonu niti će se koristiti pop-up kamera ili klizni mehanizam. Prednja kamera bit će smještena ispod ekrana i neće joj trebati rupica u ekranu, već će biti – nevidljiva.

Xioami Mi 9 Flagship za 2019.: Xiaomi službeno predstavio Mi 9

Prvo je Oppo putem Weiba i Twittera objavio kratki videozapis u kojem je prikazan prototip pametnog telefona koji ima ugrađenu nevidljivu kameru ispod ekrana. Nakon aktivacije kamere, osoba koja je snimila video čak je postavila prst u gornjem dijelu telefona kako bi dokazala da kamera zaista radi, iako se ne vidi. No treba napomenuti kako su iz Oppa priznali da je riječ o tehnologiji koja je još u ranoj fazi razvoja te je Brian Shen iz ove kompanije rekao kako niti jedna nova tehnologija nije odmah savršena. Pri tome je mislio na kvalitetu kamere i optike koja ipak nije jednako kvalitetna kao i kamere za snimanje sefija kakve se trenutačno ugrađuju u pametne telefone.

Samo nekoliko sati nakon što je objavljen ovaj videozapis, stigao je "odgovor" iz četvrte najveće mobilne kompanije na svijetu, Xiaomija. U videozapisu objavljenom na Twitteru prikazan je smartphone Mi 9 na kojem je prednja kamera smještena u notchu te prototip ovog telefona na kojem nema zuba, niti se na njemu vidi kamera. Kao i na Oppovom prototipu, ona je smještena ispod ekrana i nije vidljiva te takav dizajn možemo očekivati na nekom od nadolazećih top-modela Xiaomija, no vjerojatno ne ove godine.

Pametni telefoni Huawei (Foto: AFP) Jeftiniji, a kvalitetni telefoni: Kineske kompanije osvajaju Europu

Podsjetimo, na sličnoj tehnologiji radi i Samsung čije je trenutačno rješenje za najjače telefone rupica u zaslonu, no i u južnokorejskoj kompaniji žele kameru smjestiti ispod ekrana i učiniti je nevidljivom. Ipak, trebat će proći još neko vrijeme prije nego takve kamere budu dovoljno kvalitetne da bi se implementirale u telefone. Iz Xiaomija kažu kako je ovo budućnost mobilne tehnologije, a s obzirom na to da će trebati još vremena prije nego savitljivi telefoni zavladaju tržištem, čini se kako će ova tehnologija biti ključna za dizajn i razvoj pametnih telefona na kojima će zaslon zauzimati gotovo cijelu prednju površinu uređaja te na njemu neće biti niti senzora za otiske prstiju ni (vidljive) prednje kamere.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti