Zemlja ili Mars: Biste li pogodili gdje je snimljena ova fotografija?

Fotografirajući Zemlju s Međunarodne svemirske postaje u orbiti, ESA-in astronaut imao je osjećaj kao da fotografira površinu Marsa.

Branimir Vorša | 25.05.2021. / 10:39

Crveni planet, kako glasi još jedan popularni naziv za Mars zbog crvenkaste nijanse njegova oksidiranog tla, obično izgleda potpuno drugačije od plavo-zelene Zemlje. No postoje dijelovi Zemlje koji neodoljivo iz svemira podsjećaju na površinu Crvenog planeta, a upravo je to otkrio i ESA-in astronaut Thomas Pesquet.

Pesquet je ranije u svibnju fotografirao površinu Zemlje iznad Sahare iz Međunarodne svemirske postaje i ostao iznenađen.

Nije bilo oblaka na vidiku, a crvene i oker boje protezale su se do horizonta. Pomislio sam da sam u orbiti oko Marsa kad sam vidio taj prizor, napisao je Pesquet na svojem profilu na Flickru, a objavio je i fotografije koje je tad napravio.

Iako Pesquet nije naveo da je riječ o prizoru iznad Sahare, većina stručnih medija smatra da se na fotografijama vide planine Tibesti, koje se nalaze u Čadu i Libiji na sjeveru Afrike. Te planine dio su saharskog područja, odnosno pustinje koja čini čak 31 posto afričkog kontinenta i koja je poznata po svojem narančastom pijesku.

Postoji i još jedan znak da je fotografija napravljena u Zemljinoj orbiti, a taj je da je sloj atmosfere na Pesquetovim fotografijama snažno izražene plave boje, odnosno puno izraženiji nego tanki sloj atmosfere na Marsu, gledano iz orbite.

Ipak, Pesquetove fotografije dokaz su da iako su ta dva svijeta udaljena 225 milijuna kilometara jedan od drugog (u prosjeku), ponekad se čine vrlo bliski.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti