Živcira vas kvaliteta videa u pozivima? Pretvorite svoj mobitel u najbolju web-kameru

Za bolju kvalitetu videa u pozivima prilikom korištenja aplikacija poput Zooma ili Skypea, nije vam potrebna kupovina bolje web-kamere od one integrirane u laptopu. Ako nemate web-kameru, ne morate je ni kupovati. Potreban vam je samo vaš mobitel i odgovarajuća aplikacija koja će ga povezati s računalom.

Branimir Vorša | 01.04.2020. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ograničena sloboda kretanja, mjere izolacije u jeku pandemije koronavirusa, karantene i poruke da ostanemo kod kuće mnoge su natjerale na povećano korištenje računalnih aplikacija za videopozive, više nego što je to uobičajeno. Bilo da je riječ o komunikaciji s kolegama s posla, drugim članovima obitelji i prijateljima, trenutno je korištenje računalnih aplikacija poput Zooma ili Skypea povećano, a ako imate web-kameru slabije kvalitete ili je uopće nemate, ne očajavajte, ne trebate ići u trgovinu računalne opreme i naručivati novu. Odličnu zamjenu za web-kameru svakodnevno držite u ruci u obliku vašeg pametnog mobitela.

Ako vaš mobitel nije prestar, kvaliteta videa koju nudi trebala bi biti kudikamo bolja od one koja dolazi s ugrađenom web-kamerom na primjerice laptopu. Osim toga, lakše ga je koristiti, može ga se bolje pozicionirati i to je funkcionalnije rješenje.

Naravno aplikacije za videopozive dostupne su i na mobitelu, no onda ste ograničeni ili držanjem mobitela u ruci ili sjedenjem direktno ispred njega kako biste razgovarali, plus što vam je zaslon daleko manji i nemate pogodnost korištenja miša i tipkovnice. No postoji rješenje kako da mobitel i računalo surađuju tako da vi dobijete web-kameru koja proizvodi kvalitetan videosignal.

Koju aplikaciju izabrati?

Evo kako svoj mobitel možete pretvoriti u funkcionalnu web-kameru.

Postoje deseci besplatnih aplikacija i onih koje se plaćaju, koje će vaš mobitel pretvoriti u web-kameru.

Za Andrioid uređaje među najpopularnijima su IP Webcam, DroidCam i EpocCam Webcam. Osnovne verzije sve tri aplikacije su besplatne a nadogradnja na pro verziju košta četiri ili pet dolara. IPWebcam i DroidCam rade na Windowsima i Linuxu, dok EpocCam Webcam radi na MAC operativnom sustavu (Apple).

Kod iPhone uređaja tu je već spomenuti EpocCam Webcam, iCam i iVCam. Dok je iVCam besplatan, iCam košta pet dolara. EpocCam i iCam rade na svim operativnim sustavima, dok iVCam ne radi na MAC OS-u.

Instalacija i stvari za obratiti pažnju

Bez obzira na to za koju se aplikaciju odlučite, obvezno pročitajte upute o privatnosti te slijedite upute za instalaciju i spajanje na računalo. Aplikacija će vas upitati za pristup mikrofonu i kameri uređaja, što naravno morate odobriti da bi sve funkcioniralo.

Morate imati na umu da će korištenje vašeg mobitela na taj način biti stresno po njegovu bateriju, stoga imajte utičnicu i kabel za napajanje pri ruci.

Za najbolje rezultate tijekom videopoziva koristite stražnje kamere na mobitelu, a ne prednju. Spomenute aplikacije pružit će vam opciju odabira rezolucije videa, kvalitete videa i orjentacije videa (vodoravno, uspravno), kao i fokus te druge postavke balansa boja i bjeline.

Ne zaboravite stabilizirati mobitel tako da ga naslonite na čvrstu pozadinu ili ga stavite na mali stalak kako bi slika bila što oštrija i vaša ruka slobodna.

Možete se poigrati i s osvjetljenjem u prostoriji kako biste dobili difuzno osvjetljenje, no to je za perfekcioniste.

Isprobajte i iznenadite druge korištenjem ove mogućnosti, ali nikako ne zaboravite - dok ne prođe epidemija koronavirusa, ostanite doma.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti