Jedna od prvih stvari koju veliki broj ljudi napravi kada se probude jest provjera noviteta na Facebooku – poruka, komentara, lajkova, objava i slično. Istu jutarnju proceduru ima i 27-godišnja Kanađanka Chelsea Clark, a ono što je vidjela na ovoj mreži kada je jedno jutro prošlog tjedna otvorila Facebook u potpunosti je šokiralo. Ona je dobila poruku od nepoznate osobe putem ove mreže (iako je postavke privatnosti uredila kako bi mogla dobivati poruke samo od osoba koje su joj prijatelji na Facebooku) koja je napisala 'Stvarno, sladak par' i poslao joj je 'intimne' fotografije na kojoj su ona i njen dečko, a fotografije su snimljene noć prije dok su njih dvoje sami gledali Netflix u njenom stanu.

'Činilo se kao da je netko bio u stanu s nama', komentirala je za Digital Trends – oni su zaista bili sami u stanu, no nisu znali da ih cijelo vrijeme promatra haker koji je preuzeo kontrolu nad njenim prijenosnim računalom i snimao ih je s kamere računala. Također, haker je upao i u njen profil na Facebooku i sebe dodao među njene prijatelje na ovoj mreži kako bi joj mogao poslati poruku i fotografije. Clark je o ovom slučaju odmah obavijestila policiju u Torontu (za koju je rekla da se na početku pokazala prilično beskorisnom), a ovaj slučaj može biti upozorenje svima kako prilikom surfanja internetom uvijek postoji veliki broj potencijalnih opasnosti te je dovoljan samo jedan klik na krivi link, odnosno pokretanje lažne datoteke koji su korisnici skinuli s interneta, maila ili iz poruke koju su dobili putem društvenih mreža da se njihovo računalo zarazi malicioznim programom i da hakeri preuzmu kontrolu nad njim. Prema stručnjaku za cyber sigurnost Ericu Parentu, preuzimanje kontrole nad kamerama na udaljenim računalima često ne zahtjeva previše hakerskog znanja i može biti relativno jednostavno te korisnici 'moraju nešto kliknuti ili otvoriti neku datoteku' da dođe do zaraze računala, a vezano uz ovaj slučaj, on čak misli da je haker netko tko pozna Chelseu Clark i njenog dečka.

Dodao je kako se prilično teško zaštititi od ovakvih napada jer korisnici ne moraju raditi ništa neuobičajeno, već do zaraze računala može doći samo surfanjem internetom ili otvaranjem privitaka u mailovima i slično. Zbog toga su i ovakvi napadi i špijuniranje web kamera relativno česti, jer smo svi ranjivi, od kamera na našim računalima do baby monitora, upozorava Parent. Osim povećanog opreza prilikom surfanja internetom, korisnici trebaju koristiti sigurnosne programe i uvijek koristiti posljednje verzije softvera, no nekada niti to nije dovoljno te se moraju nadati da se neće naći na meti nekog vještog hakera. Također, ako želite biti sigurni da vas nitko ne gleda, pogotovo tijekom 'intimnih trenutaka', jedna od opcija jest prelijepiti nešto preko kamere vašeg laptopa, odnosno kada ga ne koristite, ugasite ga. 

Foto: insecam, Vice