Jesmo li sami u svemiru? Vernesa Smolčić, mlada hrvatska astrofizičarka, o najvećem pitanju koje muči čovječanstvo

Uz dva postdoktorata, iz Njemačke i Amerike, astrofizičarka Vernesa Smolčić s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta proširuje znanje o Svemiru.

Martina Bolšec Oblak | 08.10.2019. / 08:08

Galerija

Nakon desetogodišnjeg usavršavanja u inozemstvu, Vernesa Smolčić je objavila više od stotinu radova te je dobila 12 nagrada. U Boljoj Hrvatskoj još 2013. godine je govorila o planovima kako će potrošiti 11 milijuna kuna koje je dobila za istraživanje novih galaksija i crnih rupa.

Od tada je uložila veliki trud u proučavanje svemira. Za jedan komadić neba uloženo je 400 sati rada, a otkrili su 11 000 galaksija.

Proučavamo kako se galaksije ponašaju u vrlo ranim fazama svemira, otprilike 12-13 milijardi godina u svemirsku prošlost, objasnila je Smolčić, dodajući: Glavna stvar koji smo proučavali bilo je kako se zvijezde stvaraju unutar galaksije. Tu smo otkrili da su galaksije stvarale 20-ak posto više zvijezda u ranom svemiru no što se je to smatralo do sad.

Dok se broj zvijezda ne zna, procijenjuje se da u svemiru, koji je geometrijski ravnog oblika, ima nekoliko stotina milijardi galaksija.

Na pitanje jesmo li sami u svemiru, Smolčić je odgovorila: Samo u našoj galaksiji u kojoj živimo postoji nekoliko milijardi zvijezda, a danas znamo da se normalan proces stvaranja planeta vezuje uz postojanje zvijezda. To znači da u svemiru ima mnogo planeta i da je vjerojatnost da na samo jednom postoji život malena.

Budući da ove godine Međunarodni astronomski savez obilježava 100 godina postojanja, raspisan je natječaj za imenovanje egzoplanetnog sustava. Tu se natječe i Hrvatska imenujući zvijezdu koja je udaljena od Lijepe naše 255 svjetlosnih godina. Uskoro će biti objavljeno 5 imena za koje će građani moći glasati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti