Znanstvenici kreirali prvu kameru koja se se sama puni i snima beskonačno

Još uvijek je riječ o prototipu, koji nikoga neće 'baciti s nogu' kada je u pitanju kvaliteta fotografija ili videa, još manje dizajn, ali ovdje je ključ u funkcionalnosti koja bi mogla donijeti istinsku revoluciju, ne samo u svijet multimedije.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.04.2015. / 11:17

Znanstvenici kreirali prvu kameru koja se se sama puni i snima beskonačno

Još uvijek je riječ o prototipu, koji nikoga neće "baciti s nogu" kada je u pitanju kvaliteta fotografija ili videa, još manje dizajn, ali ovdje je ključ u funkcionalnosti koja bi mogla donijeti istinsku revoluciju, ne samo u svijet multimedije.

Svi koji su se, bilo amaterski ili profesionalno, bavili ili se još bave, fotografiranjem i snimanjem videa znaju koliko trajanje baterije može biti ograničavajuće kod raznih projekata. Kako to obično biva, upravo onda kada najmanje trebate i očekujete, baterija na vašoj kameri "otkaže poslušnost" i ugrožava ono što ste unaprijed zacrtali. Istina, danas su baterije daleko "izdržljivije", traju dosta, ali ipak se vrlo često događa, neovisno o tome što sa sobom primjerice imate zamjensku, da vam zakompliciraju život. Ultimativno rješenje za sada ne postoji, ali tim znanstvenika s Columbia University, kojem je na čelu profesor Sheer Nayar napravio je prototip kamere koji bi mogao pokrenuti istinsku revoluciju. Naime, elektroničke komponente koje se nalaze u ditigalnim kamerama i solarni paneli koji sunčevu svjetlost pretvaraju u električnu enegriju imaju određene zajedničke elemente, upravo na tome se temelji projekt s Columbije, jer je u ovoj kameri iskorišten senzor za stvaranje energije. Senzori u digitalnim kamerama su, dakako, ključ, kada je u pitanju intenzitet svjetlosti kojega "prenose" na fotografiju, a profesor Nayar je sa svojim suradnicima senzor iskoristio i kao napajanje za kameru.

Znanstvenici kreirali prvu kameru koja se se sama puni i snima beskonačno

Ako zanemarimo (ne)kvalitetu snimke koju možete pogledati, jer ona je u ovom slučaju doista irelevantna, shvatit ćemo koliko bi ovakav izum mogao biti koristan u razvoju digitalnih kamera, ali i mnogih drugih elektroničkih uređaja. Uostalom, senzor kojega su koristili na Sveučilištu Columbia je ima "mizernih" 30x40px, što je ogroman ograničavajući faktor koji je prepreka kvalitetnoj snimci. No, ponavljamo, to u ovom slučaju zapravo nema apsolutno nikakvu ulogu, jer je poanta ove kamere u tome da preko senzora proizvodi energiju potrebnnu za normalan rad. U kameri nema nikakve baterije, već se energija potrebna za snimanje akumilira u kondenzator. Profesor Sheer Nayara ne dvoji kako je ovaj projekt zapravo temelj budućnosti: "Iskreno, ovo mogu nazvati revolucijom digitalne fotografije i videa, ali i ne samo toga. Ovaj naš eksepriment mogao bi promijeniti način korištenja digitalnih uređaja, iako je ovdje naglasak na kameri. Morate priznati da kamera koja može raditi i snimati zauvijek, bez potrebe za vansjkim napajanjem, zvuči kao nešto apsolutno fantastično", oduševljeno je rekao Nayar. Naravno, dok i ako ne zaživi ovakva kamera s vrhunskim pefrormansama i dizajnom, proteći će poprilično vremena, ali mora se priznati kako je ideja briljantna... 

Izvor i foto 33rd Square

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti