Znanstvenici možda napokon dokučili ulogu ključnog hormona u opakoj bolesti mozga

Znanstvenici su došli do vrlo važnog otkrića vezanog za Alzheimerovu bolest, no naglašavaju da još uvijek ne znaju što bi to moglo znaačiti za liječenje te opake bolesti.

Branimir Vorša | 13.07.2023. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo istraživanje o hormonu somatostatinu ima potencijal preoblikovati znanstveno razumijevanje kako on utječe na Alzheimerovu bolest i njezin početni razvoj u mozgu.

Prethodne studije pokazale su da somatostatin stimulira proizvodnju neprilizina, enzima koji razgrađuje protein amiloid beta i koji stvara plakove koji oštećuju neurone kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

"Ovo je vrlo važno"

Međutim, nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports pokazuje da somatostatin izravno utječe na protein amiloid beta, sprječavajući transformaciju njegovog monomernog oblika u oligomere. Gerold Schmitt-Ulms, neuroznanstvenik sa Sveučilišta u Torontu, objašnjava da somatostatin ne sprječava nakupljanje proteina, već ga usporava.

Ovo je važno, ali još ne znamo što to znači za liječenje, naglašava Schmitt-Ulms.

Znanstvenici su proveli eksperimente na miševima i otkrili da su oni kojima nedostaje somatostatin imali opsežnije i gušće nakupljanje plaka na neuronima u mozgu, što je u suprotnosti s prethodnom teorijom da su razine ili aktivnost neprilizina utjecale na ovaj ishod. Iako je uloga somatostatina novim istraživanjem potvrđena, ona se razlikuje od početnih pretpostavki znanstvenika.

U prethodnoj studiji istog tima znanstvenika, somatostatin je primijećen kako se veže na protein amiloid beta u mozgu, posebno u svom oligomernom obliku i u trenutku početka molekulrnih veza.

Ovo daje uvid u to kako okolina mozga može pospješiti ili inhibirati stvaranje amiloidnih beta oligomera, objašnjava Schmitt-Ulms.

Izazov za liječenje

Razumijevanje kemijskih procesa koji se odvijaju na najmanjim razmjerima bit će ključno za razumijevanje načina nastajanja amiloid beta plakova i identificiranje potencijalnih strategija za zaustavljanje njihovog napredovanja.

Selektivno pojačavanje somatostatina kao opcije liječenja predstavlja izazov zbog njegove osjetljive ravnoteže u ljudskom tijelu. Unatoč tome, novo istraživanje otvara i nove puteve za istraživanje alternativnih pristupa pronalaženju lijeka za Alzheimerovu bolest.

Dokazi govore sami za sebe i mi ostajemo pri svojim zaključcima, ali podaci ne mogu odgovoriti što to znači za terapeutike, kaže Schmitt-Ulms, ističući važnost otkrića njegovog tima.

Na kraju napominje da somatostatin, jedna od prvih molekula biokemijski povezanih s Alzheimerovom bolešću, može igrati drugačiju ulogu od očekivane u ranim fazama bolesti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti