Znanstvenici napravili uređaj koji otkriva tumor mozga samo iz uzorka urina

Liječnici često otkriju tumore na mozgu tek nakon pojave neuroloških simptoma, kao što je gubitak pokreta ili govora, što znači da je do kada je tumor već dosegao značajnu veličinu. Otkrivanje tumora dok je još mali i što raniji početak liječenja, trebali bi pomoći u spašavanju života.

Branimir Vorša | 03.02.2023. / 10:27

Uzorak urina, ilustracija
Uzorak urina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici sa Sveučilišta Nagoya u Japanu upotrijebili su novi uređaj za identifikaciju ključnog membranskog proteina u urinu koji pokazuje ima li pacijent tumor na mozgu. Njihov bi se protein mogao koristiti za otkrivanje raka mozga, izbjegavajući potrebu za invazivnim testovima i povećavajući vjerojatnost da se tumori otkriju dovoljno rano za operaciju.

Istraživanje japanskih znanstvenika također bi moglo imati potencijalne implikacije za otkrivanje drugih vrsta raka, a objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Iako je rano otkrivanje mnogih vrsta raka pridonijelo nedavnom povećanju stope preživljavanja bolesti raka, stopa preživljenja tumora mozga ostala je gotovo nepromijenjena više od 20 godina. Djelomičan razlog tome jest i zbog njihovog kasnog otkrivanja.

Nanovezikule u urinu kao mogući trag

Liječnici često otkriju tumore na mozgu tek nakon pojave neuroloških simptoma, kao što je gubitak pokreta ili govora, što znači da je do kada je tumor već dosegao značajnu veličinu. Otkrivanje tumora dok je još mali i što raniji početak liječenja, trebali bi pomoći u spašavanju života.

Jedan od mogućih znakova da osoba ima tumor na mozgu je prisutnost izvanstaničnih vezikula (EV) povezanih s tumorom u urinu. EV su vezikule nano veličine, uključene u razne funkcije, uključujući međustaničnu komunikaciju. Budući da oni pronađeni kod pacijenata s rakom mozga imaju specifične vrste RNK i membranskih proteina, mogli bi se koristiti za otkrivanje prisutnosti raka i njegove progresije.

Tekuća biopsija

Iako se izlučuju daleko od mozga, mnogi EV-i iz stanica raka postoje stabilno i izlučuju se urinom bez razgradnje. Testiranje urina stoga ima mnoge prednosti, objašnjava izvanredni profesor Takao Yasui sa Fakulteta inženjerstva Sveučilišta Nagoya.

Tekuća biopsija može se izvesti korištenjem mnogih tjelesnih tekućina, ali krvni testovi su invazivni. Testovi urina su učinkovita, jednostavna i neinvazivna metoda jer urin sadrži mnoge informativne biomolekule koje se mogu pratiti unatrag kako bi se identificirala bolest, kaže Yasui

Znanstveni tim koji predvode Yasui i profesor Yoshinobu Baba sa Fakulteta za inženjerstvo Sveučilišta Nagoya, u suradnji s Institutom za inovacije za društvo budućnosti Sveučilišta Nagoya i Sveučilištem u Tokiju, razvila je novu platformu za analizu EV-a tumora mozga koristeći nanožice na dnu te platforme. Koristeći svoj uređaj, identificirali su dvije specifične vrste EV-a membranskih proteina, poznatih kao CD31/CD63, iz uzoraka urina pacijenata s tumorom na mozgu. Traženje ovih signalnih proteina moglo bi omogućiti liječnicima da identificiraju pacijente s tumorom i prije nego što razviju simptome.

Trenutno metode izolacije i detekcije EV-a zahtijevaju više od dva instrumenta i test za izolaciju i potom detekciju EV-a. Naš test može izolirati i detektirati EV-ove pomoću jednog jednostavnog postupka. U budućnosti, korisnici mogu proći uzorke kroz našu analizu i promijeniti dio za otkrivanje, selektivnom modifikacijom za otkrivanje specifičnih membranskih proteina ili miRNK unutar EV-a za otkrivanje drugih vrsta raka. Koristeći ovu platformu, očekujemo da ćemo unaprijediti analizu razina ekspresije specifičnih membranskih proteina u urinarnim EV-ovima pacijenata, što će omogućiti rano otkrivanje različitih vrsta raka, ističe na kraju Yasui.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti