Znanstvenici napravili veliki korak prema bioničkom oku

Iako je ovo veliki korak prema bioničkom oku, pred znanstvenicima je i dalje još jako puno posla i rada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2018. / 08:28

Prototip bioničkog oka (Foto: University of Minnesota, McAlpine Group) (Foto: University of Minnesota, McAlpine Group)

Znanstvenici sa sveučilišta u Minnesoti napravili su veliki korak prema razvoju bioničkog oka zahvaljujući kojem bi slijepi ljudi mogli progledati, odnosno s kojim bi se poboljšao vid slabovidnim osobama. Michael McAlpine, znanstvenik koji je bio na čelu ovog projekta rekao je kako se do sada na bioničke oči gledalo kao na znanstvenu fantastiku, ali zahvaljujući tehnici višenamjenskog 3D printanja razvoj bioničkog oka mogao bi postati stvarnost, a ne SF budućnost.

Dok je 3D printanje na ravne površne uobičajeno i jednostavno, printanje delikatnih svjetlosnih receptora na zaobljene površine iznimno je složeno, a upravo su u tome uspjeli znanstvenici iz tima koji vodi McAlpine – putem 3D printera kojeg su sami napravili isprintali su svjetlosne receptore na staklenu zaobljenu površinu.
 
Prvo su na površinu veličine oka isprintane čestice srebra (koje su nisu raspršile po staklenoj zaobljenoj površini), a na njih su isprintane fotodiode koje pretvaraju svjetlo u elektricitet te cijeli proces traje oko sat vremena.

Iako je ovo veliki korak prema bioničkom oku, pred znanstvenicima je i dalje još jako puno posla i rada te će trebati vremena: "Prema nama je još veliki put do pouzdanog printanja aktivne elektronike, ali naši 3D printani poluvodiči počinju pokazivati mogućnosti i učinkovitost poluvodičkih uređaja proizvedenih strojevima za mikrofabriranje", komentirao je McAlpine.

Sljedeći korak na kojem se mora raditi jest prototip s učinkovitijim svjetlosnim receptorima te znanstvenici trebaju pronaći način printanja na tankom i laganom materijalu koji će se ljudima moći usaditi u oči.

Zanimljivo, McAlpine je počeo raditi na ovom projektu nakon što ga je majka, koja je slijepa na jedno oko, više puta pitala kada će joj isprintati oko – iako to neće biti tako skoro, zahvaljujući postignutom napretku, bioničko oko i mogućnost vraćanja vida slijepim osobama sve su bliži.

Izvor: RT

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti