Znanstvenici osmislili plastiku koju je moguće reciklirati neograničen broj puta

Recikliranje nove vrste plastike trajalo bi samo 24 sata, nakon čega ju je moguće ponovno koristiti za nove proizvode.

Martina Čizmić | 21.08.2020. / 07:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su osmislili novu vrstu plastike koju bi se moglo reciklirati neograničen broj puta, što bi, nadaju se moglo smanjiti količinu plastike koja se nalazi u okolišu.

Naime, samo se dio plastike može uspješno reciklirati, dok ostatak završava na smetlištima. Zato su se profesor Eugen Chen i njegovi kolege sa Sveučilišta Colorado State posvetili proučavanju tehnika recikliranja plastike. Uspjeli su razviti plastiku koja, unatoč reciklaži, zadržava svoje orginalne kvalitete.

Novi materijal nazvali su PBTL i tvrde, da ga odlikuje izvrsna snaga, izdržljivost i stabilnost, što bi značilo da ga se može koristiti za plastična pakiranja, sportsku opremu, dijelove automobila pa čak i kao građevinski materijal.

Za razliku od klasične plastike, PBTL je jednostavno reciklirati. Dovoljno ga je 24 sata zagrijavati na temperaturi od 100 stupnjeva Celzija uz kemijske katalizatore. Taj postupak vraća sastavne dijelove PBTL-a u originalno stanje i čini ih spremnima za sastavljanje u novi proizvod.

Jedini (za sad poznati) problem je što je PBTL tako moguće reciklirati samo kad je sam, odnosno kad nije pomiješan s drugim vrstama plastike. To bi značilo da bi PBTL trebalo izdvajati posebno od ostale plastike.

No, Chen i njegovi kolege uvjereni su kako bi to bila mala cijena za sve prednosti koje PBTL ima.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti