Znanstvenici otkrili koju bi biljku bilo najlakše uzgajati na Mjesecu

Iako nisu testirane u savršenim uvjetima, ove male biljčice pokazale su se dovoljno upornima i otpornima za Mjesec.

Martina Čizmić | 21.07.2020. / 14:59

Baza na Mjesecu (Foto: ESA) (Foto: ESA)

Želimo li nastaniti neki drugi planet, morat ćemo na njemu i uzgajati hranu. Upravo je to problem koji istražuju znanstvenici u NASA-i i za koji još uvijek pokušavaju pronaći praktično rješenje.

Iako su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji u nekoliko navrata pokusom dokazali kako je moguće uzgajati biljke u uvjetima bez gravitacije, uzgoj na drugom planetu, koji ima drugačiju atmosferu, tlo i gravitaciju, nešto je posve drugačije.

Tijekom rada od kuće (da i znanstvenici u NASA-i su bili prisiljeni raditi od kuće), grupa znanstvenika koja proučava tlo na Mjesecu, došla je na ideju da simulira uzgoj biljaka na tom planetu.

Među stotinama biljnih vrsta koje su jestive i koje su dostupne na Zemlji, znanstvenici su za pokus odabrali - rotkvice. Zašto? Razlog je zapravo veoma jednostavan - rotkvice veoma brzo klijaju, a i već su testirane u svemirskim uvjetima.

Znanstvenik Max Coleman preuzeto je na sebe odgovornu zadaću uzgojiti rotkvice "na Mjesecu". On i njegov tim odlučili su simulirati fizičke i kemijske uvjete kakvi bi vladali na Mjesecu - u njihovim kuhinjama.

S obzirom na ograničena sredstva, Mjesečevo tlo "glumio" je pustinjski pijesak. Coleman je iskušao nekoliko različitih uvjeta u kojima je pokušao "natjerati" sjeme rotkvice na klijanje i ostao iznenađen rezultatima. Naime, najbolje su klijale one rotkvice koje su se našle u najnegostoljubivijim uvjetima, odnosno koje su bile testirane u uvjetima s najmanje vlage.

Coleman i kolege oduševljeni su onime što su otkrili, ali i dodaju kako nije moguće u potpunosti testirati uvjete kakvi vladaju na Mjesecu.

Ne možemo na Zemlji testirati u savršenim mjesečevim uvjetima, ali trudimo se napraviti što je više moguće. A onda i dokazati da to zaista funkcionira i na Mjesecu, istaknuo je Coleman.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti