Znanstvenici otkrili "savršenu harmoniju" među planetima u svemiru

Znanstvenici takvu harmoniju u svemiru obično objašnjavaju "rezonancom" koja inače igra ključnu ulogu u arhitekturi planetarnih sustava.

Martina Čizmić | 22.04.2020. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom proučavanja svemira, znanstvenici često znaju otkriti neobične pojave. No, ono što su otkrili koristeći spektograf SOPHIE u južnoj Francuskoj, iznenadilo je čak i najiskusnije.

U konstelaciji Draco pronašli su šest planeta koji se kreću u potpunoj harmoniji oko zvijezde HD 158259. Radi se o sustavu koji čine jedna super Zemlja i pet mini Neptuna, koji se međusobno nalaze na pravilnoj udaljenosti. Osim toga, ovaj je sustav poseban i jer su znanstvenici do sad otkrili stotine sustava s nekoliko planeta, ali samo desetak oni kojih imaju šest ili više planeta.

Otkriće ovog nevjerojatnog sustava bilo je moguće zahvaljujući velikom broju mjerenja, ali i dramatičnom poboljšanju kvalitete instrumenata koji koristimo i tehnikama obrade podataka, istaknuo je profesor Francois Bouchy sa Sveučilišta u Ženevi.

Mjerenja provedena na novootkrivenim planetima pokazala su da su oni dva do šest puta veći od Zemlje te da se "drže skupa" na udaljenosti 2,6 puta manjoj od one između Merkura i Sunca. Također, omjer u orbitama između planeta je iznenađujuće pravilan. Tako dok prvi planet napravi tri orbite, drugi napravi dvije. Dok drugi napravi tri, treći napravi dvije i tako dalje.

Znanstvenici takvu harmoniju u svemiru obično objašnjavaju "rezonancom" koja inače igra ključnu ulogu u arhitekturi planetarnih sustava. Naime, nekoliko planeta je u "rezonanci" kad se, svako toliko, nađu u istoj konfiguraciji nakon što su odradili različit broj orbiti.

Možemo ih usporediti s nekoliko glazbenika koji sviraju različitim ritmom, ali na početku svakog stavka sviraju istovremeno, pojasnio je prvi autor studije, Nathan C. Hara.

Izvor: Sveučilište u Ženevi

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti