Znanstvenici predložili tehnologiju za proizvodnju pitke vode iz neograničenog obnovljivog izvora, koja bi potencijalno riješila sve globalne potrebe

Problem opskrbe pitkom vodom rastući je globalni problem i samo je pitanje vremena kad će prijeći kritičnu točku, no američki znanstvenici nude rješenje koje ima vrlo velik potencijal.

Branimir Vorša | 25.12.2022. / 10:41

Postrojenje za izvlačenje pitke vode iz vodene pare iznad oceana
Postrojenje za izvlačenje pitke vode iz vodene pare iznad oceana (Foto: Praveen Kumar/Rahman/Scientific Reports)

Naš planet ima problem za koji se očekuje da će se samo pogoršati u nadolazećim godinama. Riječ je o zalihama pitke vode.

Znanstvenici će morati pronaći nove izvore pitke vode kako bi zadovoljili globalne potrebe i sve veću potražnju, a ograničavanje korištenja pitke vode i recikliranje vode može tek djelomično pomoći u rješavanju tog problema.

Neiskorišteni izvor

Vodena para iznad oceana jedan je od trenutno neiskorištenih izvora vode, a riječ je o gotovo neograničenim zalihama vode u tom obliku. Nova znanstvena studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, opisuje potencijalne načine korištenja postrojenja za pretvaranje vodene pare iznad oceana u pitku vodu.

"Na kraju ćemo morati pronaći način da povećamo opskrbu svježom vodom, jer očuvanje i reciklirana voda iz postojećih izvora, iako neophodna, neće biti dovoljna za zadovoljenje ljudskih potreba. Mislimo da naša nova predložena metoda to može učiniti u velikim razmjerima", kaže inženjerka građevinarstva i zaštite okoliša Praveen Kumar sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign.

Predloženo rješenje

Sa širinom od oko 210 metara i visinom od 100 metara, što je otprilike visina velikog kruzera, predložena struktura oponaša prirodni ciklus vode na način na koji transportira, kondenzira i skuplja vodu. Vlažan zrak bi se prenosio neposredno iznad površine oceana do obližnje obale, gdje bi sustavi za hlađenje mogli kondenzirati vodenu paru u tekućinu. Sve bi ovo radilo na obnovljivu energiju vjetra ili solarnu energiju, pojašnjavaju američki znanstvenici u studiji.

Iako znanstvenici nisu otkrili pojedinosti svojeg dizajna, izračunali su količinu vlage koja se može crpiti na 14 istraživačkih lokacija diljem svijeta. Samo jedna od ovih instalacija potencijalno bi mogla zadovoljiti prosječne dnevne potrebe za pitkom vodom za oko pola milijuna ljudi. To bi mogao biti veliki dodatak postrojenjima za desalinizaciju, koja već rade na mnogim mjestima diljem svijeta.

To prije nije učinjeno i mislim da je to zato što su znanstvenici toliko usredotočeni na kopnena rješenja, ali naša studija pokazuje da druge mogućnosti zapravo postoje, kaže atmosferska znanstvenica Francina Dominguez s istog ranije spomenutog američkog sveučilišta.

Bez štete po ekosustav i okoliš

Slatka voda čini tek tri posto svjetskih voda, od čega je većina previše zagađena ili nedostupna za praktičnu upotrebu, a još uvijek se čeka tehnologija koja stvarno može napraviti razliku u tim razmjerima. Nestašica sigurne pitke vode često najviše pogađa najsiromašnije ljude na svijetu, s posrednim učincima koji se protežu na zdravlje, sigurnost i prihode.

Još učinkovitiji u jeku klimatskih promjena

Novopredloženi sustav ima potencijal napraviti ogromnu razliku, bez štete po ekosustav ili okoliš. Nimalo manje važno jest i to da su američki znanstvenici uzeli u obzir i potencijalne posljedice klimatskih promjena te zaključili da će njihov sustav i dalje biti održiv, čak i u jeku sve gorih klimatskih promjena.

Klimatske projekcije pokazuju da će se protok oceanske pare s vremenom samo povećavati, osiguravajući još više zaliha slatke vode. Dakle, ideja koju predlažemo bit će izvediva pod klimatskim promjenama. Ovo pruža prijeko potreban i učinkovit pristup za prilagodbu klimatskim promjenama, posebno za ranjive populacije koje žive u sušnim i polusušnim regijama svijeta, kaže Rahman.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti