Znanstvenici rade na zaštitnoj maski koja mijenja boju kad otkrije koronavirus

Novi bi senzori mogli zamijeniti mjerenje temperature jer bi otkrivali prisutnost novog koronavirusa i kod ljudi koji još ne pokazuju simptome zaraze.

Martina Čizmić | 19.05.2020. / 11:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su znanstvenici tijekom proteklih mjeseci napravili velike pomake i ubrzali testiranje na novi koronavirus, za mnoge je to još uvijek presporo. Stoga je vijest da znanstvenici s MIT-a i Harvarda zajedno rade na zaštitnoj maski koja bi u roku od nekoliko sati pokazala prisutnost novog koronavirusa, dočekana s posebnim zanimanjem.

Znanstvenik s MIT-a Jim Collins već godinama radi na razvoju senzora koji bi brzo i, što je još važnije, pouzdano mogli detektirati prisutnost nekog virusa kod čovjeka. Ideja je bila da senzor prepozna virus ebole koji se nalazi na papiru. Rezultati su bili obećavajući, pa je njegov tim 2016. godine cijeli sustav prilagodio za detektiranje virusa zika.

Sad ponovno prilagođavaju cijeli sustav kako bi prepoznali novi koronavirus. Ideja je osmisliti zaštitne maske koje bi promijenile boju kad osoba zaražena novim koronavirusom izdahne, kašlje ili kiše u masku. Takav bi način prepoznavanja zaraženih osoba bio pouzdaniji od, primjerice, mjerenja temperature i brži od uzimanja brisa.

Naime, Collins i njegovi kolege razvijaju senzor koji se sastoji od genetskog materijala koji se veže na virus. Taj se materijal suši na tkanini tako da može biti stabilan na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Kako bi senzor postao aktivan, potrebna mu je vlaga (poput vlage iz našeg daha) i treba otkriti prisutnost virusa.

Govoreći za Business Insider, Collins je istaknuo kako njihovi senzori mogu otkriti i veoma malu količinu virusa. Kad ga otkriju, dizajnirani su da daju fluorescentni signal u roku od jednog do tri sata.

Zasad taj signal nije vidljiv golim okom, već je potrebno staviti masku pod fluorimetar. No Collins i ekipa već razmišljaju o tome kako bi razvili senzore koji bi promijenili boju u onu vidljivu golim okom i tako odmah signalizirali prisutnost virusa.

Iako su još u početnim fazama, eksperimentiraju s dva moguća dizajna. Jedan podrazumijeva senzor koji bi bio postavljen s unutarnje strane maske, dok bi se drugi mogao postaviti na bilo koju masku i koristiti više puta.

Koji bi bio bolji, trebalo bi pokazati testiranje, a znanstvenici se nadaju da će ga moći provesti u sljedećih nekoliko tjedana.

Uspiju li Collins i njegov tim razviti senzor koji bi mogao biti ugrađen u bilo koju zaštitnu masku, to bi moglo uvelike pomoći u otkrivanju osoba zaraženih novim koronavirusom koje nemaju vidljive simptome ili ih još ne pokazuju, a nalaze se u zaraznoj fazi.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti