Znanstvenici razvili ekološki prihvatljivu i jeftinu bateriju koja se temelji na vodi

Malo soli, malo vode, ubacite elektrodu i dobijete električnu energiju. Je li to formula za budućnost?

Martina Čizmić | 02.05.2018. / 12:16

Ilustracija baterije (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Znanstvenici već godinama rade na stvaranju baterije koja bi imala velik kapacitet, dug životni vijek, brzo se punila, a sporo praznila. I da, naravno, koja bi bila što je manja moguća.

Grupa kineskih znanstvenika sa Stanforda objavila je kako su razvili bateriju koja bi ekološki bila najprihvatljivija jer se temelji na vodi, a ujedno može pohraniti energiju koja se proizvede iz obnovljivih izvora kao što su vjetar ili Sunce. Nije naodmet ni to što bi, u usporedbi s drugim baterijama, bila izuzetno jeftina.

U svom znanstvenom radu objavili su kako su napravili prototip baterije koji je bio visok oko 8 centimetara i koji je mogao proizvesti 20 milivat-sati energije.

Iako to trenutno nije dovoljno ni za napajanje ručnog sata, znanstvenici su uvjereni da je moguće napraviti bateriju koja bi zadovoljavala svakodnevne potrebe i koja bi mogla izdržati do 10 tisuća ciklusa punjenja.

Ubacili smo posebnu sol u vodu, ubacili elektrodu i stvorili kemijsku reakciju koja pohranjuje elektrone u obliku hidrogenskog plina, pojasnio je Yi Cui, profesor na Stanfordu.

Prema njegovim proračunima, trošak pohrane električne energije za napajanje žarulje jačine 100 vata 12 sati bio bi tek nekoliko lipa.

U odnosu na druge tehnologije punjivih baterija koje postoje na tržištu, ovakve baterije bile bi i do pet puta jeftinije.

No da bismo mogli uopće razgovarati o ekološki prihvatljivim baterijama, Cui i njegov tim moraju dokazati da je moguće napraviti njihovu bateriju većeg kapaciteta.

Izvor: Stanford

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti