Znanstvenici razvili novu metodu za otključavanje tajni ADHD-a, a preporučuju je i za druge neurološke poremećaje

Novo istraživanje američkih znanstvenika predstavlja značajan korak prema razotkrivanju složenosti poremećaja ADHD-a i unaprjeđenju našeg razumijevanja drugih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja.

Branimir Vorša | 31.01.2024. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istražujući poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD), znanstvenici su upotrijebili novu analitičku tehniku za ispitivanje slika mozga više od 6000 djece.

Proučavanjem slika mozga funkcionalne magnetske rezonancije u stanju mirovanja (rs-fMRI), znanstvenici nastoje razumjeti koordiniranu komunikaciju između neurona koji kontroliraju različita ponašanja.

U području neuroznanosti, rs-fMRI skeniranja tijekom stanja mirovanja daju neprocjenjive podatke, nudeći uvid u orkestraciju složenih moždanih funkcija. Ta skeniranja bilježe neuralnu aktivnost bez uključivanja subjekta u kognitivne zadatke, predstavljajući jedinstvenu priliku za znanstvenike da istraže obrasce povezanosti, koji su pak povezani s neurološkim poremećajima.

Nadilazeći ograničenja prethodnih istraživanja ADHD-a, nedavna studija koju je vodio Michael Mooney na Sveučilištu za zdravlje i znanost u Oregonu, predstavila je novi revolucionarni pristup. Tim je razvio polineuro ocjenu (PNRS), analizirajući opsežne podatke snimanja mozga iz skupova podataka velikih razmjera. Mooneyjev tim otkrio je snažnu povezanost između PNRS-a i 554 simptoma ADHD-a u dvije neovisne skupine.

Autori istraživanja, koje je objavljeno u časopisu The Journal of Neuroscience, ističu potencijal svoje metode u izvlačenju smislenih uvida iz manjih skupova podataka. Štoviše, predlažu primjenu te metode za otkrivanje zajedničkih mehanizama u različitim neurološkim i psihijatrijskim stanjima. Primjerice, može li PNRS tipičan za ADHD, na primjer, predvidjeti simptome depresije, pomažući u identifikaciji pacijenata kod kojih postoji rizik od komorbiditeta?

Slagalica mozga, ilustracija Znanstvenici otkrili moćne i misteriozne signale u polovici mozga koja je zanemarivana gotovo tri desetljeća

Istraživanje mozga, ilustracija Iznenađujuće otkriće znanstvenika o dopaminu moglo bi objasniti opaku neurodegenerativnu bolest

Kako se dijagnoze ADHD-a povećavaju, a znanje o tom poremećaju širi, ostaju kritične praznine u razumijevanju njegove temeljne neurobiologije. Autori studije predviđaju da će njihove inovativne metode poboljšati korištenje slikovnih podataka, dajući odgovore na goruća pitanja o različitim stanjima u mozgu, ne samo o ADHD-u.

Izvor: IFLScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti