Znanstvenici razvili "tjelesni GPS" koji bi mogao olakšati dijagnosticiranje i liječenje tumora

Znanstvenici su razvili sustav koji može veoma precizno pratiti kretanje tumora u tijelu te tako olakšava dijagnosticiranje i liječenje.

Martina Čizmić | 20.08.2018. / 13:20

Ljudsko tijelo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Dijagnosticiranje bolesti nije ni lako ni jednostavno. Pogotovo kad se žarište nalazi duboko u tijelu. Liječnci stoga moraju posegnuti za različitim invazivnim tehnikama (poput eksploratorne operacije) ili pretragama (kao što su gastroskopija ili kolonoskopija) ne bi li vidjeli što se u tijelu događa.

No, znanstvenici s Massachusetskog tehnološkog instituta (MIT) rade na sustavu koji bi olakšao postavljanje dijagnoze liječnicima i pacijentima. Sustav je nazvan ReMix i funkcionira poput GPS-a u tijelu, donosno u kombinaciji s implatantima koje pacijenti mogu progutati, prati kretanje tumora i njihov rast.

Tijekom testiranja profesorica Dina Katabi i njen tim ugradili su mali marker u tijelo životinje i potom pratili njegovo kretanje kroz tijelo. Otkrili su kako sam marker ne mora odašiljati nikakav bežični signal da bi bio pronađen, već je dovoljno da reflektira signal koji odašilje odašiljač izvan tijela. Zahvaljujući tome, za rad mu nisu potrebne baterije ili drugi izvori energije.

Kako bi prepoznali koji signal dolazi od markera, a koji od ostatka tijela, istraživači su razvili i poseban algoritam kojim su razlikovali frekvencije i mogli jednostavno prepoznati marker.

Iako je sustav još u fazi razvoja, testiranja na životinjama pokazala su da je moguće veoma precizno pratiti implatante, što bi u budućnosti omogućilo dostavu i otpuštanje lijekova unutar tijela na područjima koja su zahvaćena bolešću.

Posebno bi mogao biti koristan u protonskoj terapiji tumora koja zahtjeva visoku razinu radijacije usmjerenu točno u tumor. Mali ReMixov marker olakšao bi liječnicima praćenje kretanja tumora i poslužio kao meta za radijaciju.

No, za upotrebu u medicini, cijeli će sustav morati proći mnogo rigoroznih testova i postati mnogo precizniji nego što je sad. To je nešto na čemu profesorica Katabi i njen tim intenzivno rade.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti