Znanstvenici stvorili polužive "kiborg stanice" koje bi mogle revolucionarizirati medicinu

Ne mogu se razmnožavati, no imaju elemente života. Riječ je o posebnim, takozvanim "kiborg stanicama" koje su znanstvenici razvili kako bi testirali raspon njihovih mogućih primjena, posebice u medicini.

Branimir Vorša | 31.01.2023. / 14:38

Stanice, ilustracija
Stanice, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici su uspjeli razviti svestrane, sintetičke 'kiborg' stanice u laboratoriju, koristeći složeni kemijski proces. Dobivene kiborg stanice imaju mnoge karakteristike živih stanica, no nemaju sposobnost dijeljenja i rasta, što je zapravo i ključno. Da bi umjetne stanice bile korisne, potrebno ih je pažljivo kontrolirati, a ako bi se one još i razmnožavale, to bi onda bilo kontraproduktivno.

Autori nove studije misle da bi ti kiborzi mogli imati veliki izbor primjena, od poboljšanja tretmana za bolesti poput raka, do uklanjanja onečišćenja u organizmu putem ciljanih kemijskih procesa.

Vrlo žilave, ali se mogu kontrolirati

Kiborg stanice se mogu programirati, ne dijele se, čuvaju bitne stanične aktivnosti i stječu neprirodne sposobnosti, pojašnjava Cheemeng Tan biomedicinski inženjer sa Sveučilišta Kalifornija.

Stanično inženjerstvo trenutno se temelji na dva ključna pristupa - genetskom preoblikovanju postojećih stanica kako bi im se dale nove funkcije (fleksibilnije, ali također sposobne za reprodukciju) i izgradnji sintetičkih stanica od nule (koje se ne mogu replicirati, ali imaju ograničene biološke funkcije).

Spomenute kiborg stanice zapravo su rezultat nove, treće strategije. Znanstvenici su kao temelj uzeli bakterijske stanice i dodali elemente iz umjetnog polimera. Nakon što je ušao u stanicu, polimer je bio izložen ultraljubičastom svjetlu kako bi se ugradio u matricu hidrogela umrežavanjem, oponašajući prirodnu izvanstaničnu matricu.

Kiborg stanice su se pokazale otpornijima na stresore poput visokog pH i izloženosti antibioticima, koji bi ubili normalne stanice. Drugim riječima, vrlo su žilave.

Kiborg stanice čuvaju bitne funkcije, uključujući stanični metabolizam, pokretljivost, sintezu proteina i kompatibilnost s genetskim sklopovima, ističu autori studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Advanced Science.

Napadaju stanice raka

Laboratorijski testovi na uzorcima tkiva pokazali su da su novorazvijene stanice sposobne napadati stanice raka, naglašavajući potencijal tih modificiranih bioloških građevnih blokova za daljnje primjene u medicini. U budućnosti bi se mogli koristiti i za isporuku lijekova u vrlo specifične dijelove tijela, no unatoč početnim obećavajućim rezultatima, takva je budućnost trenutno još uvijek daleko.

Znanstvenici zasad žele eksperimentirati s upotrebom različitih materijala za stvaranje ovih stanica te istražiti kako bi se mogle koristiti. Isto tako, nisu razjasnili što točno sprječava replikaciju stanica, a treba svakako treba utvrditi. Autori studije misle da hidrogel matrica može zaustaviti diobu stanica inhibiranjem rasta stanica, repliciranja DNK, ili čak oboje.

Na kraju poručuju da ih zanima i još jedna bitna stvar. Zanima nas bioetika primjene kiborg stanica budući da su one biomaterijali dobiveni iz stanica, koji nisu, ni stanice, ni materijali, poručuje Tan.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti